Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

5 situaties waarin suiker een gezondheidsrisico is voor je paard

Je paard krijgt dagelijks suikers (suiker en zetmeel) binnen. Dit zit namelijk in nagenoeg alles wat  je paard eet. Gras, hooi, krachtvoer, en zelfs in bietenpulp al is dit echt minimaal.  Dit is in de meeste gevallen ook helemaal niet erg. Zetmeel wordt afgebroken tot suiker  en suiker fungeert als brandstof. Net zoals je zelf ook een druivensuiker kunt nemen wanneer je sport. En net als bij mensen slaat het lichaam ongebruikte brandstof  op. Je paard wordt dan te dik!  

Te veel suiker is nooit goed. Bij geen enkel paard. Bij sommige paarden kunnen teveel suikers gezondheidsproblemen geven. In dat geval pas je het rantsoen aan en minimaliseer je de hoeveelheid krachtvoer. In veel gevallen kan je paard prima leven op ruwvoer (gras en/of hooi) met een vitaminen aanvulling. In sommige gevallen heeft je paard of pony niet genoeg aan alleen gras, of misschien beschik je niet over de mogelijkheid om onbeperkt ruwvoer te geven. Dan is het belangrijk een voer te zoeken met een laag suiker & zetmeel gehalte. Pavo Nature’s Best is een geschikte dagelijkse muesli voor deze paarden.

Hieronder staan 5 situaties waarin je goed moet nadenken over hoeveel suiker en zetmeel je totale rantsoen bevat.

Een te dik paard

Het is niet leuk maar stiekem weet je het zelf wel. Je paard is te dik.  Overgewicht is niet gezond en ontstaat doordat een paard meer energie binnen krijgt dan verbruikt wordt. Te dikke paarden zijn  gevoeliger voor kwalen als spierbevangenheid, hoefbevangeheid en insulineresistentie. Voor deze paarden is Pavo VitalComplete, eventueel gemengd met een handje Pavo Nature’s Best en Pavo DailyPlus een prima keuze.

Insulineresistente paarden

Bij insulineresistente paarden is de omzetting van glucose in het lichaam ontregeld. De beste remedie tegen insulineresistentie is het beperken van de suikeropname in combinatie met veel beweging. Beperk het eten van weidegras. Dit kan door stripbegrazing toe te passen, een graasmasker om te doen of je paard in een paddock te zetten met hooi. Dring ook de hoeveelheid krachtvoer terug en kies voor een krachtvoer met weinig suikers. Dit kan bijvoorbeeld door Pavo Nature’s Best te voeren als je paard wel arbeid verricht. Dit is een voer met laag suiker/zetmeel gehalte.

Geef je krachtvoer in meerdere kleine porties of meng het door het ruwvoer om de opnametijd te verlengen. Het kan ook heel goed werken je paard slechts een vitaminen supplement naast het ruwvoer te geven als het ruwvoer de volledige energiebehoefte dekt.

Sobere rassen

Sobere rassen zijn gebouwd om zuinig met hun energie om te gaan. Deze paarden komen uit gebieden waar weinig rijke voeding te vinden is. Ze eten zo veel ze kunnen vinden en verteren het arme ruwvoer heel efficiënt, waardoor ze er toch het maximale aan energie uit kunnen halen.

Maar... wat als deze paarden ineens energierijke voeding krijgen of in een weiland met Engels raaigras staan? Juist, dan functioneert het lichaam nog exact hetzelfde. Het lichaam verteert de voeding zeer efficiënt en slaat het op om zich te wapenen tegen mindere tijden. Deze  paarden hebben aanleg om snel dik te worden en daarmee is er extra risico op hoefbevangeheid, spierbevangenheid of insulineresistentie. Voer deze paarden heel sober. Pavo Liga, Pavo Care4Life of Pavo Nature’s Best en eventueel een vitaminen aanvulling zijn voor deze paarden geschikte producten.

Gevoelig  voor hoefbevangenheid

Veel mensen denken nog steeds dat een hoge hoeveelheid eiwit de veroorzaker van hoefbevangenheid is. Dit klopt echter niet. Het zijn suikers zoals de fructanen  in gras die hier verantwoordelijk voor zijn. Bij deze paarden  moet je zeker goed opletten dat ze niet teveel suikers via het gras of krachtvoer binnen krijgen. Een rantsoen met veel langzaam afbreekbare vezels is belangrijk. Wees voorzichtig met grote hoeveelheden (kort) gras, zeker tijdens vorstperiodes of na droogte.

Pavo SpeediBeet bevat geen zetmeel en zeer weinig suiker en is daarom ideaal voer voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Vul je dit aan met Pavo Nature’s Best, dan verstrek je een volwaardige maaltijd aan je paard.

Gevoelig voor spierbevangenheid

In de regel ontstaat spiebevangenheid doordat de hoeveelheid suiker en zetmeel die het paard binnenkrijgt te hoog is in verhouding tot de hoeveelheid werk die het paard verricht, vandaar de naam ‘maandagziekte’. Omdat paarden die de hele week werkten en op zondag rust hadden toch dezelfde hoeveelheid voer kregen. Op maandagochtend stonden ze dan met spierbevangenheid op stal.

Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid voer je een sober basisrantsoen en op dagen dat ze werken kun je meer geven. Het liefst een rantsoen met een lager suiker- en zetmeelgehalte en wat meer vetten. Het is verstandig het werk en de hoeveelheid krachtvoer geleidelijk op te bouwen.

Meer informatie over suiker in paardenvoeding lees je op de Themapagina over Suiker.