Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

8 Tips om je te magere paard op gewicht te krijgen

Is je paard te mager? Als je paard achter de ribben, bij de flanken ingevallen is, dan duidt dat op een ruwvoertekort. Als je de ribben van je paard kan zien en de achterhand is ingevallen (heupbeenuitsteeksels zijn goed te zien), dan is je paard inderdaad te mager. Misschien is je paard niet echt mager, maar moet hij wat meer bespiering krijgen. Dit zal voornamelijk door training bereikt worden.

5 oorzaken: Paard te mager, waar ligt het aan?

  • De voeding is niet energie- en eiwitrijk genoeg geweest
  • Je paard kan een worminfectie hebben
  • Het gebit kan niet goed in orde zijn, waardoor het voedsel niet goed verteerd wordt.
  • Bij een ouder paard kan het verteringsstelsel minder efficiënt worden, waardoor het dier mager wordt
  • Je paard kan vermagerd zijn door een ziekte

je paard op gewicht krijgen:

Als je de oorzaak kent, kun je wat aan het gewicht van je paard gaan doen. Zorg dat je zeker weet dat je paard niet ziek is of pijn heeft. Je paard heeft naast energie ook voldoende bouwstoffen nodig om te kunnen groeien (met name eiwit). Hier 8 tips:

1. Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit

Van arm vogeltjes-hooi en stro kunnen paarden niet groeien. Geef een paard wat dikker moet worden goed hooi of goed voordroogkuilgras en dus geen stengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit ven je hooi goed is, dan moet je het laten testen. Dit kan door een handje ruwvoer in een plastic zak te sturen naar BLGG AgroXpertus in Wageningen. Schrik niet van de brei aan cijfers die je terugkrijgt. Stuur deze gegevens door naar Pavo voor een gratis uitleg.

2. Geef onbeperkt ruwvoer

Geef een mager paard onbeperkt ruwvoer. Van nature zoeken paarden de hele dag naar voedsel. Zorg je dat er onbeperkt ruwvoer beschikbaar is, dan zal je paard ook de hele dag eten, en dus sneller op gewicht komen.

3. Geef je paard (meer) weidegang

Van weidegang komen paarden het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer. In de winter groeit het gras niet en zijn de gehaltes lager. Daarom zie je vaak dat paarden in de winter wat terugvallen in gewicht.

4. Kies voor Ge-expandeerde brokken en/of gepofte muesli

Probeer een paard of pony die wat aan moet komen energierijke en goed verteerbare voeding te geven. Kies voor krachtvoer waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli's). De grondstoffen zijn onder druk verhit, waardoor het zetmeel bijna volledig verteerbaar is in de dunne darm. In de blinde- en dikke darm wordt vervolgens veel minder melkzuur gevormd. De zuurgraad verlaagt hierdoor niet en er ontstaan geen gifstoffen vanwege het afsterven van micro organismen.

5. Geef een olie- of vetrijk rantsoen

Olie is een bron van duurenergie. Je paard krijgt er meer energie van, maar wordt niet heet. Voeg wat plantaardige olie toe aan het rantsoen of kies een krachtvoer met een wat hoger vet- of oliegehalte. Voer je sportpaard bijvoorbeeld Pavo SportsFit (muesli),  Pavo EnergyControl (brokken) of Pavo TopSport. Pavo 18Plus is afgestemd op de behoefte van oudere paarden. Denk ook eens aan een slobber als Pavo SlobberMash!

6. Stem het rantsoen af op de hoeveelheid arbeid

Pas altijd je rantsoen aan op de arbeid die je paard moet verrichten! Wanneer je flink traint en je paard wordt wat schraal, dan betekent dit dat je te weinig energie en eiwit voert in verhouding tot de arbeid die je paard verricht. Het is aan te raden om dan over te schakelen op een energierijkere brok of muesli.

7. Geef je paard voldoende eiwit

In voer speciaal voor dragende en lacterende merries en jonge paarden zit altijd een verhoogd eiwitgehalte omdat deze paarden moeten groeien. Een oud paard heeft een minder efficiënt verteringsstelsel en kan eiwitten minder goed verteren dan een jonger paard. Een oud paard heeft daardoor meer eiwit nodig in het rantsoen om op gewicht te blijven. Daarom heeft Pavo 18Plus, het voer voor oudere paarden, een verhoogd eiwitgehalte.

8. Help de darmgezondheid met ontsuikerde bietenpulp

Dit kan bijvoorbeeld Pavo SpeediBeet zijn. Dit product bevat veel pectine, een oplosbare vezel die nog beter verteerbaar is dan de vezels in ruwvoer. Hierdoor is deze bietenpulp een fantastische bron van langzaam vrijkomende energie en perfect geschikt voor wedstrijdpaarden. Pectine heeft een prebiotische werking wat betekent dat de vezels de groei van gezonde bacteriën in de darmen ondersteunen. Zeer geschikt om paarden op gewicht te brengen!

Doe dit niet:

Vaak wordt geplette maïs, ingekuilde maïs of maïsmeel gegeven om een paard dikker te krijgen. Maïs kan er voor zorgen dat een paard snel dikker wordt. Maïs is echter moeilijk te verteren voor een paard. Wanneer onverteerd maïs in de dikke- en blinde darm terecht komt, kan gaskoliek ontstaan.Vraag persoonlijk advies

Te mager is vaak een complex probleem waar meerdere factoren aan bijdragen. Neem voor gratis deskundig advies voor jouw eigen situatie contact op met voeradvies@pavo.net  .