Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Conditieopbouw

Conditieopbouw op basis van het voerschema
We spreken allemaal over de conditie van onze paarden. Strikt gezien is de conditie van een paard de relatie tussen spieren en vet, in de context van algemene alertheid, gedrag en uithoudingsvermogen. De aanname dat de conditie van een paard met ondergewicht verbetert uitsluitend door hem zwaarder te laten worden, is onjuist.
 
Het is niet gemakkelijk om de conditie van het paard te verbeteren met behulp van het juiste voer; vele factoren spelen daarbij een rol:
  • Energie-inname
  • Proteïne
  • Inname koolhydraten
  • Inname vet
  • Mineralen
  • Sporenelementen
  • Vitaminen
Simpelweg de energie-inname verhogen zal niet per definitie de conditie van het paard verbeteren. Door de hoeveelheden vet of koolhydraten in het rantsoen te verhogen, verhoog je het energieniveau. Maar als de energie-inname hoger is dan het energieverbruik, en de voedingsstoffen zijn niet met elkaar in balans, leidt dit tot vetopslag. Ook een te hoge proteïne-inname zal leiden tot vervetting.
 
Het geheim; voeding in de juiste verhoudingen
De opbouw van conditie vereist een uitgebalanceerde inname van bouwstoffen. Het metabolissme van het paard gebruikt proteïnen als bouwstof, vetten voor energie opslag en tegelijkertijd moet het voldoende energie overhouden om de biochemische systemen te onderhouden. Dit betekent een toename van alle voedingsstoffen in een vorm het paard gemakkelijk kan verteren opnemen in het lichaam.
 
Soms voegen eigenaren kleine hoeveelheden olie toe aan het rantsoen om de energiereserves te verhogen. Dat is beter dan sommige vormen van koolhydraten. Maar het moet als een kortetermijnmaatregel worden beschouwd, tenzij de trainingsactiviteiten over een lange periode worden verhoogd.
 
Hoe kan Pavo SpeediBeet de opbouw van conditie ondersteunen?
 
Het geheim; de juiste soort ruwe vezels
De beste manier om de conditie te verbeteren is om meer energie te halen uit natuurlijke voedingsmiddelen. SpeediBeet  heeft daarbij het voordeel van gemicroniseerde (gekookte) bietenpulp. Samen met Pavo Care4Life is dit dé succesformule om conditie op te bouwen.
 
Voordelen:
  • Betere beschikbaarheid van bouwstoffen in de dunne darm om de opname van proteïne, mineralen en vet te verhogen.
  • Hogere micro-bacteriële activiteit waardoor betere fermentatie en beschikbaarheid van voedingstoffen in het darmstelsel.
  • Een synergetisch effect tussen de suikerbiet in SpeediBeet en de luzerne in  Care4Life dat bijdraagt aan de langzame afgifte van energie.
Maar alle paarden en alle situaties zijn anders. Bovendien kan een situatie weer veranderen als paarden individueel of groepsgewijs worden gevoerd. Daarom moet de term ‘conditieopbouw’ in de context worden gezien, als het gaat om het voeren van het paard. Hoewel we aanbevelingen kunnen geven wat betreft de hoeveelheid SpeediBeet in een bepaald dieet, is het aan de eigenaren zelf om de hoeveelheden zodanig aan te passen dat ze goed zijn voor zijn of haar paard.
 
Neem contact op met het Pavo GroomingTeam voor deskundig advies op maat voor jouw paard.
0900 – 7227336 of info@pavo.nl
 
Dr. Tom Shurlock