Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote De eerste maaltijd

Voorzichtig in het voorjaarsgras, voer Pavo SpeediBeet voordat je je paard buiten zet.

In het voorjaar kan gras grote hoeveelheden suiker, zoals fructaan, bevatten. Gemiddeld is dit zo’n 17 – 20% van de droge stof met een maximun van 30% (zie figuur 1).Pavo SpeediBeet daarentegen bevat met ongeveer 5% een zeer laag suikergehalte. Het bevat ook veel meer vezels dan voorjaarsgras.

De eerste maaltijd van de dag vormt het grootste gevaar voor paarden met hoefbevangenheid. In het eerste uur eet een paard de grootste hoeveelheid gras per tijdseenheid. Naarmate de maag voller raakt gaat het paard langzamer eten. Daarom is de inname in het eerste uur proportioneel het grootst en de kans op een overmaat van suiker in het darmstelsel, en vooral fructaan, is dan het hoogst.
 
Geweekte Pavo SpeediBeet bevat per gram meer vezels (cellulose, hemicellulose en pectine) dan vers voorjaarsgras. Door je paard een goede maaltijd aan te bieden (1,5 – 2 kg in geweekte vorm) voordat je hem in de wei zet, kun je de innamesnelheid van gras in de wei beperken. De snelheid waarmee het voedsel door het darmstelsel beweegt is lager en de dunne darm krijgt meer tijd om de ingenomen suikers op te nemen. Hierdoor is de kans op verstoring van de functie van het darmstelsel lager, want verstoringen treden op wanneer onverteerde suiker / zetmeel te snel door de darmen  gaat.