Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Fourageergedrag

 

Hoe eten paarden?

In zekere zin verkeren wilde dieren voortdurend in een staat van bijna hongerdood. Daarmee bedoelen we dat er vrijwel altijd tekortkomingen in hun dieet zijn. Door dat dieet te variëren binnen de context van wat er beschikbaar is, wordt - voor zover de omgeving dit toestaat - de optimale situatie zo dicht mogelijk benaderd.

Om te waarborgen dat het dier voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, beschikt het lichaam over complexe controlepatronen wat betreft de voedselinname, gebaseerd op fysieke, fysiologische en biochemische feedback-mechanismes.

Continue aanpassen

Dieren evolueren met hun voedsel mee; ze passen zich voortdurend aan nieuwe situaties aan. Een dier wordt dus vanuit zijn instinct aangemoedigd verschillende soorten voeding te proberen.
Bij onze gedomesticeerde paarden hebben we misschien wel het verkeerde gedrag aangemoedigd. Een enkele grassoort kan alle voedingsstoffen leveren die het paard nodig heeft, maar het bevredigt niet de behoefte die het dier heeft om verschillende voedselsoorten te testen.

Natuurlijke behoefte

Door het jaar heen verandert de voedingswaarde van het gras. De behoeften van het paard worden dus niet het hele jaar door vervuld. Dit kan stereotiep gedrag teweeg brengen als het paard geen mogelijkheid heeft om zijn behoeften te vervullen. Wij kunnen wel de nutritionele behoefte vervullen met de 2 uitgebalanceerde maaltijden per dag, maar de behoefte om de hele dag te fourageren is daarmee niet vervuld. Dit kan leiden tot het  ontwikkelen van stereotiep gedrag zoals bijvoorbeeld weven, kribbebijten of overmatig stro eten.  

Voer versus voermanagement

Regelmatig worden nervositeit, agressie, koliek of weigeren te eten toegeschreven aan een product zelf (van graan wordt hij druk! Hij wil zijn hooi niet eten!). Maar misschien ligt de oorzaak wel in de wijze waarop wij onze paarden houden en hen voer aanbieden.  In sommige gevallen is dit zover verwijderd van het natuurlijke gedrag dat het paard zijn natuurlijke behoefte van grazen en zoeken naar voedsel niet kan bevredigen. Ook daar kan een paard ziek van worden.

Probeer je paard zo lang mogelijk met zijn eten bezig te laten zijn, zoveel mogelijk te laten kauwen en bied variatie in het rantsoen. Geef bijvoorbeeld eens een plak stro bij de ruwvoermaaltijd bij. Dit helpt om je paard tevreden en gezond te houden.


geef eens een plak stro als ruwvoer
paarden eten graag samen

Dus voeren we onze paarden op een totaal verkeerde wijze?

Het korte antwoord is: misschien. Maar voordat we ons allemaal schuldig voelen over ons gebrek aan inzicht, moet worden gezegd dat we ook veel goed doen. We voeren afwisselend, we geven voeding die past bij de leefwijze, het trainingsniveau en de status van het paard. We controleren gewicht en conditie en hebben de dierenarts in de buurt als het nodig is.

Wat je nog meer kunt doen, is het voerpatroon zoveel mogelijk overeen laten komen met het natuurlijke gedrag van het paard. Dat is niet zo moeilijk als het klinkt. We bieden het paard al een gevarieerd voedselaanbod aan en zijn dus goed op weg.

De sleutel tot verbetering is gelegen in het aanbieden van voer met verschillende maten, smaken en texturen gedurende de dag. Denk aan de blokken ruwvoer – vezels – krachtvoer – supplementen.