Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Voermanagement

Beheer je rantsoen in 4 stappen
 
Bij het samenstellen van het rantsoen voor jouw paard kun je gebruik maken van de volgende blokken:
 
 
  1. Ruwvoer
  2. Vezels
  3. Krachtvoer
  4. Supplementen
Ruwvoer
De basis van ieder rantsoen is ruwvoer, een paard kan niet leven zonder ruwvoer. Vuistregel is 1-2,5% van het lichaamsgewicht per dag aan droge stof gehalte.
Ruwvoer is gras, hooi of voordroogkuil. Luzerne en stro tellen ook als ruwvoer maar let hierbij goed op de energetische waarde
 
Vezels
In Nederland nog niet zo gebruikelijk maar in Engeland voor iedere paardeneigenaar normaal. Extra vezels in de vorm van een chaff, bijvoorbeeld Pavo DailyPlus of Pavo SpeediBeet ondersteunen de algehele darmgezondheid van je paard. Voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eigenlijk is het extra voeding voor de micro-organismen die in de darmen van je paard leven. Door zuinig te zijn op deze goede bacteriën, kunnen de ziekmakende bacteriën niet groeien en blijven de processen in balans.
 
Krachtvoer
Alleen wanneer je paard zoveel arbeid verricht dat hij onvoldoende energie uit ruwvoer en vezels kan halen voer je krachtvoer bij. In essentie is krachtvoer puur bedoeld als extra energie.
 
Supplementen
Supplementen zijn er in alle vormen en soorten. Vaak zijn ze gemaakt om tekorten in specifieke situaties aan te vullen, bijvoorbeeld tijdens de training (voor spieropbouw), tijdens zware inspanning (elektrolyten) of tijdens het dekseizoen (bevordering vruchtbaarheid). Uitzondering hierop zijn vitaminen en mineralen. Die heeft je paard dagelijks nodig en wanneer deze niet via krachtvoer worden aangeboden is een vitaminen- en mineralensupplement als dagelijkse aanvulling op een ruwvoer/vezel rantsoen geen overbodige luxe.
 
Waarom Pavo SpeediBeet als vezel
Uit technische rapporten is gebleken dat bietenpulp een uniek prebiotisch effect heeft. Men denkt dat het hoge pectine gehalte juist die bacteriën in het darmstelsel stimuleert die vezels fermenteren. Dit is bevorderlijk voor de totale verteerbaarheid van vezels.
 
Het profiel van de vezels in SpeediBeet geeft bij vertering dezelfde hoeveelheid goede vluchtige vetzuren als gras van goede kwaliteit maar met een lagere productie van melkzuur. Daarom is het een uitstekend voer voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Om deze reden is Pavo SpeediBeet goedgekeurd door de Britse Laminitis Trust.
 
 
Dr Tom Shurlock