Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Waarom voedsel weken

Waarom zou je voedsel weken?
Er komt steeds meer kennis over gezonde paardenvoeding beschikbaar. De voordelen van een zo groot mogelijke vezel inname zijn bij zeer veel paardeneigenaren bekend. Voerproducenten voegen steeds meer vezels toe aan krachtvoer. En er is een brede reeks mogelijkheden om via de voeding, het gedrag (lees: kauwen en vaak kleine porties aanbieden) en het welzijn van paard te onderhouden.
 
Hoeveel drinkt een paard?
Een paard dat niet werkt, kan tot 7 liter water per 100 kg lichaamsgewicht per dag drinken.
Een paard van 400 kg drinkt meer dan 3 emmers per dag. Tijdens een training kan tot wel 15 liter water per uur als zweet verloren gaan! Het is aangetoond dat de inname van voedsel afneemt als de inname van water wordt beperkt.
Water is van essentieel belang; niet alleen voor alle fysiologische en biochemische aspecten van het lichaam, maar ook om de juiste omstandigheden in het maagdarmkanaal te garanderen.
 
Wat zit er in de darmen?
De inhoud van de darmen (voedselbrij) van een paard bestaat voornamelijk uit water waarin voedseldeeltjes en enzymen ronddrijven die voor de spijsvertering zorgen. Samentrekkingen van spieren bewegen de inhoud van de darmen voort (en mengen dit) over de hele lengte van het darmstelsel. Tijdens deze reis breken enzymen de voedingsstoffen af zodat ze door de darmwand heen opgenomen kunnen worden.
Bacteriën mengen zich met de vezels en hechten zich eraan vast om hieruit energie te onttrekken. Pas als de brij aan het einde van de dikke darm aankomt, is het meeste water in het lichaam opgenomen en gebruikt voor de biochemische processen in het dier.
 
Een maaltijd van water en voedsel tegelijk is ideaal
In ieder artikel over het voeren van paarden wordt het eetgedrag in relatie gebracht met zijn evolutionaire verleden. Het zijn dieren die voortdurend kleine beetjes eten, veel lopen, veel verschillende soorten ruwvoer eten, en met tussenpozen actief zijn (als ze worden opgejaagd, of als ze paren). Dit artikel verschilt niet van andere artikelen.
Verschillend ruwvoer heeft verschillende vochtgehaltes, maar zelfs doorgeschoten gras bevat tot 70% vocht. Een grazend paard kan dus het grootste deel van zijn waterbehoeften uit het gras halen. Voor krachtvoer geldt dat het vochtgehalte een stuk lager is dan ruwvoer, en helemaal in vergelijking met vers ruwvoer, gras.
 
Door een vochtig product aan te bieden help je het lichaam van het paard om krachtvoer beter te verwerken.
 
Het kauwen van een vochtig product heeft minder invloed op de tanden, er is geen plaatselijke ‘uitdroging’ in de mond en het voedsel wordt voorbereid voor de hierop volgende reis door het maagdarmkanaal. Een vochtig product vermengt zich gemakkelijker met aanvullend water dan een product dat droog is gekauwd.