Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Bot: veel calcium, weinig magnesium

In deel 1 is beschreven welke rol magnesium speelt, en hoe blessures ontstaan bij een tekort aan dit mineraal Toch ligt het nog iets genuanceerder dan eerder omschreven. Niet alleen magnesium, ook calcium is belangrijk voor het paard.

Als een paard daar een tekort van heeft, zal het de reserve ook uit het bot halen. Waarom benadrukken we hier dan vooral het tekort aan magnesium en niet aan calcium?
Sterk bot kent maar één samenstelling. Dat kan je vergelijken met beton, dat kan je ook alleen maar in de precies juiste verhouding maken, met zand, grind en cement. Iedereen die daar wel eens mee te maken heeft gehad, kan dat beamen. Klopt de verhouding niet meer, dan heb je slecht beton, dat zich niet leent om een fundament mee te bouwen.

Bot bestaat voor een belangrijk deel uit calcium, fosfor en magnesium. Sterk bot is zo samengesteld, dat het uit relatief veel calcium bestaat en maar uit een klein beetje magnesium. De precieze verhouding is:

30 eenheden calcium op 14 eenheden fosfor op 1 eenheid magnesium.

Een tekort aan calcium kan voor een paard dus heel makkelijk aangevuld worden. Er hoeft maar een klein beetje bot aangesproken te worden. Heeft een paard hetzelfde tekort aan magnesium, dan moet er veel meer bot gedemineraliseerd worden.

De consequenties van een tekort aan magnesium zijn voor de botten van het paard dus vele malen groter dan een tekort aan calcium’. Een tekort aan magnesium bij paarden moet dus ten alle tijden voorkomen worden.

Maar komt zo’n tekort dan zo vaak voor? Van oudsher zit er toch voldoende magnesium in het ruwvoer, en aan bijna ieder krachtvoer is ook wel wat magnesium toegevoegd?

Lees het antwoord op deze vragen in deel 3: De onderzoeken naar magnesium in sportpaarden en hun voeding
Lees ook:

Deel 1: Magnesium van levensbelang voor het paard
Deel 4: Magnesium in ruwvoeren in krachtvoer