Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

De ontwikkeling van Cindy's conditie

Carolien komt Cindy na vijf weken weer opzoeken. Cindy heeft na de zomervakantie van haar eigenaresses ook nog een ongeluk op stal gehad waardoor haar training een tijd stil is komen te liggen en haar conditie achteruit gegaan.
‘Hiermee kun je ook nog goed zien dat Cindy minder bevestigd is dan je zo op het eerste gezicht zou denken’, concludeert Carolien. ‘Wanneer een normaal paard even zonder training komt te staan heeft dat de eerste periode nog geen invloed op zijn conditie. Bij Cindy moet je echter na zo’n tijd een paar stappen terug en weer rustig beginnen aan het opbouwen van de basisiconditie.

Toelichting van Carolien Munsters

In de grafiek zie je de beginmeting (rode lijn; juni 2012) en de eindmeting (blauwe lijn; sept 2012) in draf en galop.

Wat heel duidelijk te zien is dat Cindy tijdens de eerste meting vergelijkbare waardes had in de stap en draf, maar dat ze duidelijk lager (fitter) was voor het galop gedeelte. In de eindmeting zou ze verder verbeterd moeten zijn op deze waardes, maar dit was niet het geval. Haar hartslag was zelf hoger.

Dit heeft te maken met de combinatie van de gemiste trainingen tijdens de vakantie en het ongelukje dat ze heeft gehad op stal. Een jong paard wat in een relatief korte periode fit gemaakt is, verliest dit ook weer snel als ze enkele weken niet kan trainen.

Momenteel is ze dus nog niet zo fit als eind juni, al ziet het er al wel weer belovend uit. Afgesproken is dat ze nu langzaam de trainingen weer wat gaan opvoeren zodat ze over 2-3 weken het trainingsprogramma kunnen hervatten (wat eigenlijk geschreven was voor eind juni).


Cindy, het te magere paard in Pavo door dik en dun
Cindy wordt gereden met hartslagmeter voor Pavo door dik en dun