Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Een gezond veulen (Horse & Co)

De lente lijkt nog ver weg, maar schijn bedriegt. Drachtige merries beginnen aan de laatste loodjes. Aan de fokker de taak merrie en veulen gezond te houden, om straks te kunnen genieten van moeder en kind in de wei. In de uitzending van Horse & Co van 4 maart vertelden voedingsdeskundige Rob Krabbenborg en topfokker Fred van Straaten wat je kunt doen om ontwikkeling van beengebreken tegen te gaan.

Wat is er mooier dan een veulentje dat dartelt in de wei? Iedere paardenliefhebber geniet van deze beelden. Maar als fokker geniet je pas echt als de merrie en haar veulen gezond zijn. 25% van alle warmbloedpaarden in Europa heeft last van OC / OCD.

Wat is OC / OCD
OC/ OCD is een beengebrek wat ontstaat door een groeistoornis in het bot. OC is een afkorting voor Osteochondrose en OCD voor Osteochondrose Dissecans. Simpel gezegd kan het voorkomen dat er een scheurtje in het bot ontstaat, dat noemen we OC. Bij OCD is het scheurtje verder gegaan totdat er een stukje bot losscheurt en in het gewricht terecht komt. Dan spreken we van OCD en hier biedt alleen een operatie uikomst.
OC en OCD komen het meest voor in het spronggewricht, gevolgd door de knie, de kogel en de hals- en rugwervels. Op latere leeftijd kan OCD leiden tot kreupelheid en blijvende schade aan het gewricht. Er zijn drie factoren erg belangrijk in het voorkomen van OC en OCD, dit zijn voeding, erfelijkheid en beweging.

Bewegen is belangrijk
Ongedwongen beweging is erg belangrijk voor paarden in de groei. Dit geldt voor opgroeiende paarden tot 2,5 jaar, maar vooral voor de eerste vier maanden. In deze periode leg je namelijk de basis omdat de botstofwisseling nog dynamisch is. Voldoende beweging zorgt ervoor dat het bot sterker wordt. Houdt de merrie en haar veulen dus zoveel mogelijk buiten lopen. In de zomermaanden het liefst dag en nacht. Dit geldt ook voor de jonge paarden tot 2,5 jaar. Het allerbeste is ’s zomers 24 uur per dag buiten en ’s winters in een groepshuisvesting met uitloop.

De juiste voeding
Naast erfelijkheid en beweging speelt dus ook voeding een grote rol in het voorkomen van OC en OCD. Dit start al met de voeding van de merrie vóór de geboorte van het veulen. Merriemelk bevat namelijk van nature te weinig koper voor het veulen, terwijl koper wel erg belangrijk is voor een goede botontwikkeling. Daarom geven we het veulen al voor de geboorte een rugzakje met koper mee via de voeding van de merrie. Wanneer de merrie in de laatste drie maanden van de dracht Podo Lac krijgt, slaat het ongeboren veulen het koper uit Podo Lac als voorraad op in de lever. In de eerste drie levensmaanden komt deze voorraad geleidelijk beschikbaar.

De praktijk
Op stal de Hazelhorst fokt de Familie van Straaten al zo’n 25 jaar springpaarden. Fred van Straaten: “Ons doel is om sportpaarden te fokken voor de topsport. Er zijn verschillende nakomelingen die zeer succesvol zijn in de internationale springwereld. We passen dan ook een strenge selectie toe waarbij ieder fokproduct met 2,5 jaar geröntgend wordt. Ik kan daarom uit ervaring zeggen dat het zeker loont om te investeren in voldoende beweging én bewezen fokkerij-voer. De investering komt later zeker terug.”

Merrie en veulen hebben andere behoeften
Als het veulen een paar weken oud is, gaat het wat krachtvoer eten. Het is dan beter om het veulentje apart te voeren met Podo Start en het niet mee te laten eten met de merrie. De reden hiervoor is dat de behoefte sterk van elkaar verschilt en je dus met één product het niet voor beide goed kunt doen. Een lacterende merrie geeft zo’n 20 liter melk per dag. De energie- en eiwitbehoefte is dan vergeleken met een onderhoudsbehoefte verdubbeld! De merrie heeft dus ontzettend veel energie nodig. Ga je een veulentje teveel energie geven, dan groeit het te snel waardoor je de belangrijke botmineralen niet meer op tijd aan kunt vullen. Het risico op beengebreken wordt hierdoor groter.

OCD Check
Wil jij ook weten hoe je het risico op OC en OCD maximaal kunt beperken? Doe dan de OCD Check.
Meer informatie over fokkerij vind je hier.