Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe voert Michael Jung zijn Olympische paarden

Voedingstips van Olympisch Eventing kampioen Michael Jung

Het allerbelangrijkste is een goede kwaliteit

Michael Jung (31) is de meest succesvolle Eventingruiter ter wereld. Hij is de regerend Wereld- en Europees kampioen en Olympisch kampioen. Ook gouden medailles voor dressuur en springen prijken in zijn trofeeënkast. Pavo is zijn partner in optimale voedingsverzorging van zijn toppaarden.

De producten die men in de voerkamer van Stall Jung kan vinden zijn Pavo SportsFit, Pavo EnergyControl, Pavo Pavo DailyPlus en SlobberMash. 

Wij hebben Michael gevraagd naar voertips.

Pavo: Het is zomer. 30 graden Celsius in de schaduw, in de staltent misschien een beetje warmer en jij bent met je paarden bezig aan een belangrijke wedstrijd. Wat zijn de belangrijkste aspecten om in de voeding rekening mee te houden? 

Michael Jung: Natuurlijk elektrolyten bij hoge temperaturen, dat is heel, heel belangrijk. Door transpiratie verliest het paard vocht en noodzakelijke lichaamszouten zoals calcium, natrium of kalium. Door elektrolyten te geven beperk ik het verlies en ontstaan er geen tekorten, dan ben je namelijk te laat. 
Daarnaast neem ik altijd mijn eigen hooi me. Dit heeft twee redenen: Ten eerste wil ik mijn paarden onbeperkt ruwvoer kunnen aanbieden. Ik heb gemerkt dat ze veel beter drinken als ze constant kunnen eten. Ten tweede weet ik van mijn eigen hooi zeker dat het een constante kwaliteit heeft. Goede en constante kwaliteit is ontzettend belangrijk.  

Pavo: Stel je komt met je paarden terug van een meerdaags concours. Het was een zwaar en uitputtend weekend en de reis is erg lang geweest. Welke maatregelen neem je om de stress te verlichten en de paarden te laten herstellen? Verander je het rantsoen in zo’n situatie?  

Michael Jung: Na een lange reis en een uitputtend concours breng ik de hoeveelheid krachtvoer enigszins omlaag. Er staat de volgende dag slechts licht werk op het programma. Dat hoeft niet onder het zadel te zijn, eerder lekker ontspannen in stap. Geen beweging is zeker niet gunstig voor de gezondheid van het paard. Het krachtvoer pas ik aan op de arbeid die het paard verricht.  

Pavo: Eventing paarden moeten conditioneel bijzonder fit. Is daarvoor een speciaal dieet nodig? Worden Sam en Halunke bijvoorbeeld anders gevoerd dan de springpaarden? 

Michael Jung: Nee hoor, in principe niet. Mijn spring- en eventing paarden krijgen in principe hezelfde voer. Paarden die op topniveau presteren krijgen vaak wel behoorlijk meer krachtvoer, maar dat heeft niet zozeer te maken met de discipline. Het hangt vooral af van het individuele paard. Zo ook voor supplementen, wij bekijken van paard tot paard wat er nodig is. Regelmatige controle van het bloedbeeld helpt bij het samenstellen van het optimale rantsoen.