Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Maagzweren bij Sportpaarden

Maagzweren bij paarden. Veel mensen denken dat dit alleen voorkomt in de draf en rensport door de hoge arbeidsdruk, jonge leeftijd en krachtvoerrijke menu's. Dat maagzweren ook bij normale sportpaarden voorkomen bewijzen diverse internationale studies. 58% van de sportpaarden lijden aan deze aandoening. Omdat maagzweren niet zo snel herkend worden, komt de behandeling vaak pas laat op gang.

De oorzaak van maagzweren
Een paard heeft een relatief kleine maag. Om het aangeboden voer te verteren produceert de maagwand een krachtig zuur. Oók als er geen voedsel in de maag zit. Een slijmlaag beschermt de maagwand. Maagzweren ontstaan op het moment dat de slijmlaag te dun wordt of wanneer er sprake is van een overmaat van zuur. In de natuur wordt het maagzuur geneutraliseerd doordat het paard de hele dag kleine hoeveelheden voedsel eet. Hierbij wordt veel speeksel aangemaakt. Speeksel neutraliseert het maagzuur. Paarden die op stal staan eten natuurlijk niet de hele dag door, ze worden een paar keer per dag gevoerd en krijgen relatief veel krachtvoer en weinig ruwvoer. Er wordt dus veel minder speeksel aangemaakt waardoor het maagzuur makkelijker de kans krijgt om de maagwand de beschadigen.

De meest gekende risicofactor van maagzweren is arbeidsintensiteit en stress. Daarnaast speelt het rantsoen een belangrijke rol, evenals medicatie. Als een paard chronische stress ervaart kunnen maagzweren het gevolg zijn. De spijsvertering van een paard kan alleen functioneren als het paard bijvoorbeeld 60-75% van de dag laagwaardig ruwvoer eet en gedurende de dag 5-10 km loopt.

Opvallend is dat er een relatie lijkt tussen kribbebijten en maagzweren. Er zijn sterke aanwijzingen dat zowel kribbebijten als maagzweren het gevolg zijn van inadequaat (voer)management.

Symptomen en oplossingen
De meerderheid van de sportpaarden in Nederland heeft in meer of mindere mate last van maagzweren, ze vertonen echter zelden symptomen. Een paard heeft wat vage klachten, zoals lichte koliek, eet en drinkt slecht en de vacht wordt dof. Alhoewel er medicijnen zijn, bv maagzuurremmers, ligt de oplossing in het weghalen van de oorzaak. Houd rekening met de natuurlijke behoefte van het paard en geef de hele dag kleine hoeveelheden ruwvoer. Hierdoor wordt er veel speeksel aangemaakt. Beoordeel of je paard last van stress heeft en verander zo nodig de omgevingsfactoren.

Pavo DailyPlus, hét recept voor een tevreden paard!
Om kauwen te stimuleren tijdens de krachtvoermaaltijd is Pavo DailyPlus ontwikkeld: een uitgebalanceerd ruwvoer dat je mengt met krachtvoer.
Uit praktijktesten met paardenhouders blijkt dat een paard met Pavo DailyPlus 2 tot 3 keer zo lang over zijn krachtvoermaaltijd doet. Hij kauwt beter en produceert veel meer speeksel. Met minder maagzweren en minder verveling tot gevolg. Hét recept voor een tevreden paard!