Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Michael Jung: voer één van de belangrijkste bouwstenen voor succes

Michael Jung is met La Biosthetique Sam één van de grote kanshebbers op individueel eremetaal op de Olympische Spelen in Londen. Hij presteerde de afgelopen seizoenen buitengewoon sterk en haalde onder andere het wereld-, Europees- en Duits kampioenschap binnen. Volgens zijn vader, Joachim Jung – die zijn zoon begeleidt bij alles wat hij doet – het resultaat van een heleboel factoren.

“Succes wordt opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Je hebt natuurlijk een goede
ruiter, een goed paard en de juiste training nodig, maar er komt nog veel meer bij kijken.
Een zeer belangrijke bouwsteen is in mijn ogen de voeding van de paarden”, vertelt
Joachim Jung. “Zonder goede voeding kunnen paarden niet presteren.” Vader Jung voert de paarden van Michael en alle toppaarden hebben een individueel voerschema. “Het is flink wat werk om precies uit te balanceren wat de paarden nodig hebben. Ze moeten zoveel te eten hebben dat ze tijdens het zware werk niet verzuren.”

Niet te veel krachtvoer

“Toch hebben we door de jaren heen geleerd dat meer niet altijd beter is. Richting zware
wedstrijden bouwen we de dosering op naar 5 kg en daarna bouwen we het weer af naar 3kg”, zegt Jung, die geen richtlijnen heeft over wanneer hij precies op- en afbouwt. “Het oog van de meester is het belangrijkst. Je moet precies in de gaten houden wat de paarden doen en waar ze goed op lopen. Daarom voer ik altijd zelf, het is belangrijk dat één iemand dit in de gaten houdt en precies weet welk paard wat krijgt.” Als Michael met zijn paarden op wedstrijd gaat, geeft zijn vader hem precieze instructies voor het voeren. “Regelmaat en precisie zijn enorm belangrijk.”

Pavo

Sinds twee jaar voert Joachim Jung de paarden Pavo. “Het basisvoer is bij ons in principe de muesli Pavo SportsFit en dan kijken we wat elk paard daarnaast nog nodig heeft. Soms is dat niks, maar bij sommige paarden voeren we nog haver, luzerne en soms supplementen bij.” Het dieet van Jungs topper Sam ziet er als volgt uit: De basis bestaat uit Pavo SportsFit (muesli), gecombineerd met Pavo EnergyControl (brok) en Pavo E-Plus (supplement) voor het uithoudingsvermogen. “Dat is ook wat hij mee krijgt naar Londen. We nemen ons eigen voer mee om zo geen verandering te veroorzaken.” Op wedstrijden wordt het krachtvoer verdeeld over vier porties per dag: “Dan is de opname beter en zit er niet te veel in de maag.” Verder hebben de paarden bij Jung zoveel beschikking over ruwvoer in de vorm van hooi als ze willen. “Ruwvoer wordt door veel mensen onderschat. Het is een heel belangrijk aspect om de spijsvertering de hele dag door op gang te houden. De paarden staan bij ons ook allemaal op stro met het oog op de spijsvertering.”

Elske Dijkstra: ‘Voer voor topsportpaarden’

Het voedingsschema van Jungs topsportpaarden wordt in nauw overleg met Pavo samengesteld. Elske Dijkstra, nutritionist van Pavo vertelt dat het voer dat door Jung wordt gevoerd zeer geschikt is voor (top) sportpaarden: “Pavo SportsFit en Pavo EnergyControl zijn zeer geschikt voor paarden die veel uithoudingsvermogen nodig hebben en bevatten extra vitamines en mineralen voor soepele spieren en snel herstel na zware inspanning.” Natuurlijk worden er aan voer voor topsportpaarden extra eisen gesteld. Dijkstra benadrukt dat de kwaliteit van de voeders zeer hoog in het vaandel staat: “Wij stellen hoge eisen aan de grondstoffen die wij verwerken. Alle grondstoffen worden gecontroleerd in ons eigen laboratorium en van alle voercharges bewaren we monsters. Vanzelfsprekend zijn alle Pavo sportvoeders dopingvrij. Michael Jung kan dus met een gerust hart zijn voer meenemen naar Londen”, aldus Dijkstra.

Juli 2012