Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Mijn 24-jarige pony vermagert, hoe zal ik voeren?

Mijn E-pony wordt komend jaar 24 en is inmiddels met pensioen. Dagelijks krijgt hij beweging maar rijden doen we niet meer. Hierdoor zie ik dat zijn bespiering in hals en billen sterk afneemt. Toch twijfel ik of hij niet te dun wordt, ook het eten gaat bij hem wat moeizamer, de gebitscontrole is tot nu toe goed geweest met soms het nodige raspen. We hebben M dressuur gereden en hij staat een aantal uur per dag buiten op zand en weide. Welk voer kan ik het beste aanbieden? Het dagelijkse rantsoen bestaat uit 2 kg Basic brok per dag en de gehele dag krijgt hij kuilgras. In de winter krijgt hij nog wortels en toen we nog intensief reden Nature's Best.

Antwoord
Het vermoeden is dat de pony niet te weinig binnen krijgt, maar dat hij het door zijn leeftijd minder goed gaat opnemen. Bij de wegvallende bespiering in hals en billen is dat onder andere dat de eiwitopname wat minder goed gaat en de energie in het algemeen.

Afhankelijk van voorkeuren, zijn er een aantal opties die helpen de pony voller te krijgen:

  1. Het gaan bijvoeren van bietenpulp. Hierdoor voeg je extra energie aan het rantsoen toe, maar zonder de ‘risico’s die meer krachtvoer met zich meebrengt. Bietenpulp is namelijk een vezelproduct, maar energierijker dan hooi. Pavo heeft nu bijvoorbeeld een snel wekende variant www.pavospeedibeet.nl.
  2. Ander krachtvoer met een hoger energiegehalte. Dat zou bijvoorbeeld EnergyControl kunnen zijn, maar ook Podo Grow.
  3. Olie over het voer. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met de andere oplossingen. Olie brengt op een veilige manier de energiewaarde van het rantsoen omhoog omdat het vet is en het geen suikers bevat.