Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Nature’s best 2.0, minder granen en minder zetmeel

 

Je rijdt regelmatig een rondje buiten met je paard, je traint in de rijbaan en je doet af en toe aan een wedstrijd mee. Hij heeft energie nodig om dit werk te kunnen doen, maar je hebt geen zin in een stuiterende tijdbom. Of je hebt een paard dat  overgevoelig is voor suiker en zetmeel, maar je wilt hem toch alle benodigde voedingsstoffen bieden. Wat moet je voeren?

Granen vormen van oudsher de basis van krachtvoer voor paarden. Ze zitten vol zetmeel, dat in het lichaam wordt omgezet in suiker. Dat levert energie op die nodig is als een paard veel werk doet. Als je recreatief rijdt, ment of aan wedstrijden meedoet in basissport, wil je graag dat je paard dat goed kan volhouden. Maar je hebt er niets aan als hij door een overdosis aan energie niet te hanteren is.

Overmaat niet gezond

Er komt steeds meer aandacht voor de rol van granen en suiker & zetmeel in de voeding van paarden. Een overmaat daaraan kan tot tal van gezondheidsproblemen leiden. Veel paarden reageren overgevoelig. Dat kan variëren van humeurig gedrag tot dunne mest, koliekverschijnselen of zelfs hoefbevangenheid. Er zijn ook paarden met aandoeningen als EMS, insulineresistentie of andere spijsverteringsproblemen, die een suikerarm dieet nodig hebben.

Hoe Nature’s Best ontstond

De vraag naar krachtvoer met minder granen en een laag suiker- en zetmeelgehalte neemt toe. Bijna 10 jaar geleden zagen wij bij Pavo dit al aankomen. Daarom werd de bekende ‘Stimix’ vervangen door de muesli Pavo Nature’s Best. Die had, voor die tijd, een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte en veel structuur om het kauwen te bevorderen. Granen zoals gerst en maïs waren grotendeels vervangen door spelt en het aandeel melasse was sterk verlaagd.

Tijd voor versie 2.0

Er worden door de wetenschap steeds meer ontdekkingen gedaan op gebied van paardenvoeding in relatie tot gezondheid. Voedingsdeskundige Rob Krabbenborg: “Granen, die van nature eigenlijk helemaal niet in het dieet van een paard voorkomen, zitten vol zetmeel. Wij wilden naar een product met andere, betere ruwvoerachtige grondstoffen, waardoor we het aandeel graan nog meer kunnen verlagen en daarmee het zetmeelgehalte naar beneden brengen. Dat is gelukt. We zitten nu op slechts 2 procent suiker en maar 16 procent zetmeel.” Wat er verder allemaal veranderd is lees je op de thempagina Suiker

Koeiengras

Als je de granen eruit haalt, moet je er wel iets anders in stoppen. Dat is Timothee geworden, een tamelijk onbekende grassoort die paarden heerlijk vinden, weinig van de voedingssuiker fructaan bevat en erg gezonde vezels levert. Timothee wordt in Nederland nauwelijks verbouwd. Productiegras bestaat hier hoofdzakelijk uit Engels raaigras, dat een belangrijke eiwitbron is voor de melkproductie van koeien, maar voor paarden veel te rijk is. Om aan voldoende Timothee te komen, heeft Pavo vorig jaar in Zeeland 200 hectare van dit gras laten verbouwen. In tegenstelling tot luzerne is de Timothee niet gemalen, zodat de structuur behouden blijft. Daardoor wordt kauwen gestimuleerd, wat weer zorgt voor een betere speekselproductie. Dat is nodig voor een goede vertering en het voorkomen van maagzweren. De vezelrijke massa is gunstig voor paarden met gevoelige darmen.Lijnzaad voor glans

Lijnzaad verbetert de darmwerking en zorgt bovendien voor een glanzende vacht. Om de verteerbaarheid te bevorderen en het schadelijke blauwzuur in de schil te verwijderen is het noodzakelijk het te koken. Daarvan worden de zaadjes slijmerig, wat een kleverige smeerboel oplevert. In Nature’s Best zijn geëxtrudeerde lijnzaadkorrels toegevoegd, zodat alle voordelen behouden blijven, maar je niet te maken hebt met de nadelen. Het nieuwe recept  bevat geen gepofte tarwe of gerst, maar is niet volledig granenvrij. Het bevat 15 procent spelt, een oergraan met een laag zetmeelgehalte, dat veel vliezen bevat. Dat is gunstig voor paarden die dergelijke vezels nodig hebben voor een gezonde darmwerking.