Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Opinie: een certificaat op ruwvoer is noodzakelijk

“Een certificaat op ruwvoer, daar pleit ik voor.” Aan het woord is Rob Krabbenborg, productmanager/voedingsspecialist bij Pavo. “Pas als je precies weet wat de voedingswaarde van het ruwvoer is, kun je ervoor zorgen dat je paard binnen krijgt wat hij nodig heeft.” Een opinie.

“Een rundveehouder weet precies wat voor ruwvoer hij geeft aan zijn dieren. Aan de hand daarvan bepaalt hij hoeveel en welke soort krachtvoer hij moet geven. Maar voor paarden? Haast niemand laat analyses van zijn ruwvoer maken. Een gemiste kans.

Analyses van ruwvoer laat je bijvoorbeeld maken bij Eurofins Agro.
Eurofins Agro maakt voor paardenhouders jaarlijks 300 ruwvoeranalyses en voor koeienboeren 55.000. Ik pleit voor een certificaat op je ruwvoer waarop je kunt lezen wat de voedingswaardes zijn. Je moet kunnen vragen om ruwvoer met bepaalde eigenschappen. Vraag maar eens aan je ruwvoerleverancier of hij hooi heeft met 100 gram verteerbaar ruw eiwit. Hij zal je aankijken of je gek bent.

Een analyse van ruwvoer geeft inzicht in de energie-waarde, het niveau aan eiwit, het suikergehalte, het niveau aan voedingsvezels en de mineralen-gehaltes van het ruwvoer. Als je weet wat er in je ruwvoer zit, kun je het soort en de hoeveelheid krachtvoer en supplementen erop aanpassen, zodat je paard de prestaties kan leveren die van hem gevraagd worden. Hoe je dat precies kunt aanpassen, lees je in dit artikel over de basisbehoeften van je paard.

Ruwvoermonitor 2007-nu

Pavo laat jaarlijks zo'n 250 analyses van ruwvoer maken dat aan paarden wordt gevoerd. Dat noemen we de 'ruwvoermonitor'. Door deze monitor kunnen we de voedingswaarde van het krachtvoer dat we maken laten aansluiten op wat paarden binnenkrijgen via hun ruwvoer, want krachtvoer moet aanvullen wat ontbreekt in het ruwvoer. Daarvoor moet je eerst wel precies weten wat er wel en niet in het ruwvoer zit en welke ontwikkelingen er zijn in 'ruwvoer-land'. Aangezien we de monitor al sinds 2007 maken, kunnen we een ontwikkeling zien in het ruwvoer: zowel de energie als de eiwitgehaltes in ruwvoer nemen langzaam af. Niet veel maar wel elk jaar een beetje. We krijgen trouwens steeds meer kuil en minder hooi als monster binnen. Op dit moment schatten we dat 60-70% procent van de paarden in Nederland (voordroog)kuil krijgen en 30-40% nog gewoon hooi.

Ons ruwvoer

Energie- en eiwitgehaltes nemen af, suikergehalte varieert, mineralen moeten de juiste verhouding hebben, bepaalde sporenelementen ontbreken. De ruwvoermonitor laat de ontwikkeling zien van de voedingswaarde van ons ruwvoer.

Gehalte eiwit daalt

Uit de ruwvoermonitor blijkt dat het gehalte aan eiwit daalt. Niet veel, maar elk jaar een klein beetje.Veel ruwvoer wordt ook later in het jaar gemaaid, en dan zit er meer stengel en minder blad in. Juist het blad zorgt voor de eiwitten. In later gemaaid hooi zit minder eiwit en minder energie.
Veel mensen zijn bang om hun paard eiwitten te voeren, maar ik denk dat veel (met name sport)paarden eerder te weinig krijgen nu de eiwitgehaltes in het ruwvoer dalen.

Suikergehalte: verschil tussen hooi, gras en kuil

Gemiddeld zit er in hooi en voordroog kuil 100 gram suiker per kilo droge stof. Oftewel 10 procent van de droge stof in hooi of kuil is suiker. Als een paard 10 kg droge stof hooi eet (dat is ongeveer 11,5 kilo hooi), eet hij een kilo suiker. Zet het paard daarentegen volop in het gras en hij krijgt minstens 2 kg suiker per dag binnen.

Het suikergehalte in hooi of kuil varieert

Als gras 's ochtends gemaaid is, dan is het suikergehalte beduidend lager dan wanneer het aan het eind van de middag gemaaid is.

Verhouding mineralen belangrijk

Belangrijk voor de ruwvoerkwaliteit is de verhouding tussen calcium en fosfor. Normaal hoort die verhouding tussen de 1,5 en 2,5 te liggen. Dat betekent dat het calcium gehalte grofweg 2 maal zo hoog moet zijn als het fosfor gehalte. Bij ruwvoer voor jonge paarden is een verhouding van 1,5 – 2,0 ideaal.

Tekorten sporenelementen zink, koper en selenium

Uit de ruwvoermonitor blijkt dat er in het hooi en kuil bijna altijd tekorten in de sporenelementen zink, koper en selenium zitten.

Ontwikkeling van ons ruwvoer

Een aantal oorzaken zorgt ervoor dat de kwaliteit van ons ruwvoer de komende jaren kan variëren.

Prijs ruwvoer stijgt, kwaliteit daalt

De melkquota in de rundveehouderij zijn per 1 april 2015 afgeschaft, waardoor de melkproductie naar verwachting met een 10-15% gaat stijgen. Om deze melk te kunnen produceren, zullen rundveehouders om meer ruwvoer vragen, waardoor de prijs van het ruwvoer kan gaan stijgen.

Daarbij moet er extra scherp gelet worden op de kwaliteit van ruwvoer die 'overblijft' voor de paardenhouders.
Doordat veel ruwvoer naar rundveehouders gaat bestaat de kans dat er steeds meer ruwvoer voor paarden geïmporteerd zal worden. We zien nu al volop (kleine baaltjes) geïmporteerd hooi. Dat hooi komt van steeds verder weg. Hoewel het over het algemeen mooi en goed ruikend hooi is, varieert de voedingswaarde sterk, en is meestal zelfs aan de lage kant.

Conclusie

Als je weet wat je voert kun je je paard precies voorzien in dat wat hij aan voedingsmiddelen nodig heeft. Een certificaat op je ruwvoer zal je hierbij helpen. Wil je weten wat je paard precies nodig heeft aan eiwit, energie, suiker, mineralen en sporenelementen, lees dan het artikel 'dit zijn de basisbehoeften van je paard'.

Dit opinie artikel is geschreven door Marjan Tulp, het is in juni verschenen op Paardvisie