Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Pavo VoerAdvies aan magere merrie van 17 jaar

Mijn paard van 1,61m en 17 jaar oud heb ik nu 5 jaar en in al die tijd is ze lastig op gewicht te houden.

Ze krijgt onbeperkt hooi en 1,5 kg sport brok per dag. Overdag staat ze in de wei. Ik heb al meerdere dingen geprobeerd, maar tot nu toe helpt niets. Mest en bloedonderzoek gaf geen ongewoon beeld, de tandarts komt met regelmaat.

Wat kan ik haar voeren zodat ze weer mooi vol word zonder al te veel extra energie te krijgen. We rijden 3 x in de week dressuur op B niveau en maken af en toe een buitenrit. Ik wil graag met haar starten maar ik wil haar eerst mooi op gewicht hebben. Haar billen zijn in gevallen en je ziet haar ribben duidelijk. Ze heeft wel voldoende uithoudingsvermogen.

Antwoord

Als het je tot nu toe niet is gelukt om haar voller te krijgen kan ik je natuurlijk ook geen garantie geven dat mijn advies dé oplossing gaat zijn. De eerste vraag is of je weet wat er in je ruwvoer zit? Als het voedingsarm is kan 1,5kg sportbrok dit niet oplossen.

Wij zien de laatste jaren dat veel ruwvoer (hooi / kuil) kwa energie-waarde en kwa eiwitgehalte erg “schraal” is. Dit kan als effect hebben dat je paard ondanks dat ze er veel van eet, toch niet aankomt. Ons advies is om als ruwvoer Pavo SpeediBeet bij te geven en dat te combineren met  Pavo Podo®Grow en plantaardige olie. Pavo Speedibeet is bietenpulp, dit zijn zeer goed verteerbare vezels met een laag suiker/zetmeelgehalte, die meer energie geven dan gewoon hooi. Als ze echt zo mager is kun je rustig opstarten met 200gr droog product per dag. Dit meng je met het andere krachtvoer om je paard aan de smaak te laten wennen. In twee weken bouw je op naar 1,5kg droog product per dag. In geweekte vorm (met 5 delen water) is dit respectievelijk 1kg tot 6kg zijn nat product. Blijf hiernaast wel gewoon (onbeperkt) hooi geven.

Pavo Podo®Grow is een brok voor jonge paarden in de groei, maar we adviseren het ook aan paarden die vermagerd zijn en moeilijk weer op gewicht willen komen. Deze brok levert tevens een hoge dosering vitamines en mineralen. Hiervan geef je 1,5kg per dag in plaats van de sportbrok. Verdeel je hele rantsoen over meerdere maaltijden per dag. Hoe meer hoe beter.

Plantaardige olie is een effectieve energiebron die zonder risico's op spier- of hoefbevangenheid kan worden toegevoegd aan het rantsoen. Je merrie wordt hier niet heet van. Start met 50ml per dag en bouw op naar 200ml per dag. Dit kun je gewoon mengen met je krachtvoer. Je kunt zonnebloemolie gebruiken, lijnzaadolie, olijfolie of een mix.

Hiermee zou je echt verschil moeten gaan merken in het gewicht.

Wil je meer informatie of weten waar je dichtstbijzijnde dealer zit, neem dan eens een kijkje op onze website: www.pavo.nl.

Succes