Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Rantsoen advies voor Cindy

 

  • Ruwvoeranalyse door Eurofins Agro.
  • Mest- en bloedonderzoek met het Horse care pakket van de GD Deventer

Bloed en Mest onderzoek

Bij een bloedonderzoek let je op ziektekundige oorzaken voor ondergewicht. Het bloedonderzoek bij Cindy laat geen verontrustende dingen zien. Het mestonderzoek toont aan dat Cindy geen last heeft van wormbesmetting.

Ruwvoeranalyse

Het rantsoen van je paard bestaat voor 60 tot 99% uit ruwvoer!!

Een ruwvoer monster is geanalyseerd bij Eurofins Agro.
Het drogestof gehalte is 595. Dat wil zeggen dat het ruwvoer van Cindy bestaat uit 59,5% droge stof en 40,1% vocht. Dat is vrij "nat" (voordroogkuil). Hiervan moet je relatief gezien veel kilo's voeren omdat een groot deel enkel vocht is. (Gemiddeld  paardenkuil heeft een droge stof van 650 -- 700.)

Ook kijken we naar de energiewaarde en het VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit paard) gehalte. Deze is 0,65. Dat is een gemiddelde EWpa (Energie Waarde paard) voor ruwvoer.

De VREp waarde ligt op 71 gram per kg droge stof. Dat ligt net onder het gemiddelde (78). Voor een paard dat flink moet aankomen is dit aan de lage kant.
De gehalten van mineralen en spoorelementen zien er keurig uit.

Op basis van deze informatie krijgt Cindy

Cindy krijgt vrij eiwitrijk hooi, omdat haar gewicht moet toenemen. In feite is haar toegang tot hooi onbeperkt, zodoende blijft haar spijsvertering goed aan de gang blijft. Als richtlijn kun je voor een slank tot mager paard uitgaan van 2% van het lichaamsgewicht aan drogestof. Hooi bevat zo'n 85% drogestof.

Wanneer we uitgaan van een gewicht van 500 kg mag Cindy rustig zo'n 10kg drogestof. Dat is voor hooi dus 11,7 kg product. 

  • 10 tot 16 kg ruwvoer (hooi) verdeeld over drie portie per dag
  • 1,5 kg Pavo PodoGrow verdeeld over twee voerbeurten
  • 1 Pavo SummerFit-koek per dag
  • 1 kg Pavo Slobber, op rustdagen NIET

Toelichting op de producten

Als krachtvoer krijgt Cindy Pavo PodoGrow, een opfokbrok met hoogwaardige eiwitten. Deze brokken zijn in eerste instantie ontwikkeld voor jonge paarden in de groei. Deze paarden hebben niet zozeer energie nodig om te werken, maar juist hoogwaardige eiwitten, dit als bouwstof dienen voor de ontwikkeling van het lichaam. Daarom hebben paarden met een groei of ontwikkelingsachterstand er ook zo'n baat bij. Dit geeft je overigens wel als kuur, zodra het paard een normale conditie heeft is het raadzaam het rantsoen opnieuw te bekijken.

Eén keer per dag een Pavo SummerFit-koek zorgt ervoor dat Cindy alle nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wanneer ze gewerkt heeft krijgt ze als beloning één kilogram Pavo Slobber, dit bevordert haar spijsvertering en de lijnzaadolie versterkt de opname van eiwitten en helpt bij het opbouwen van conditie.