Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Ruwvoermanagement voor dikke paarden

Als je paard last heeft van overgewicht helpt het niet altijd om alleen het krachtvoer terug te schroeven. Het is ook belangrijk om naar het ruwvoer te kijken omdat je paard daar toch de meeste kilo’s van binnen krijgt.

Het is niet verstandig om de hoeveelheid ruwvoer te verlagen, tenzij je paard of pony nu op onbeperkt staat. Dan zijn er nog wel wat stappen te zetten. Uitgangspunt is minimaal 1% van het lichaamsgewicht in droge stof per dag. Voor een paard van 500 kilo is dat 5kg droge stof. Hooi bevat zo'n 80% droge stof dus dat is 6,25 kg hooi. (Voordroog) Kuil bevat meer water dus daar kun je meer van geven.

Weidegang voor een paard met overgewicht

Beperk de toegang tot gras. Dit kun je doen door:

  • Stripbegrazing
  • Graasmasker
  • Weide met zeer kort gras
  • Beperkt aantal uren per dag op de weide en daarnaast in de paddock

Hooi

Ieder paard heeft ruwvoer nodig. 1% van het lichaamsgewicht is echt het minimum, ook als je paard of dieet moet. Wat je wel kunt doen is letten op het type ruwvoer. Als je rijk hooi of voordroogkuil hebt kun je het bijvoorbeeld deels vervangen door stro of graszaadhooi. Dit bevat wel de benodigde vezels, maar minder energie.