Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Schimmel met een zeer gevoelige huid

Ik zit met een groot probleem: mijn paard is zo gevoelig, dat zijn huid open gaat als je met de kleinste spoortjes rijdt . Ook als zijn halster niet goed heeft gezeten gaat zijn huid kapot, om gek van te worden! Zijn huid is steeds open geschuurd. Dat is pijnlijk en vervelend voor mijn paard. Het is een schimmel. Ik weet niet meer wat ik er aan kan doen om zijn huid wat minder gevoelig te maken. Kunt u mij helpen met tips?

Antwoord drs. Leendert-Jan Hofland

Er vanuit gaande dat het probleem van de snel optredende slijtageplekken bij je paard al wat langer speelt is het zeker een lastig probleem. Vaak blijkt namelijk dat je er slecht achterkomt wat de precieze oorzaak van de ‘gevoelige huid' van een paard is en moet je je toevlucht zoeken in aanpassingen aan je tuigage etc.

Een paar tips
Probeer uit te sluiten dat er bijvoorbeeld een huidinfectie als schimmel meespeelt. Deze maakt de huid namelijk gevoeliger voor het ontstaan van slijtplekken. In geval dat je hierover twijfelt kun je je dierenarts vragen om een kweek te nemen. Als je dierenarts mogelijk zou denken dat de huid echt afwijkend is zou zelfs het nemen van een biopt (om onder de microscoop te bekijken) een mogelijkheid zijn om meer duidelijkheid te krijgen.

Als blijkt dat er geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt zijn er een aantal algemene dingen waar je rekening mee zou kunnen houden. Als een plek echt kapot is heeft het vaak wel 2 weken nodig om echt te helen, te vroeg weer wrijving op die plek kan ervoor zorgen dat de net herstelde, nog tere huid direct weer kapot gaat. Vaak wil levertraanzalf bij het herstel van huidplekken ook nog wel positief werken. Pas op met smeerseltjes die de huid moeten ‘harden', die kunnen soms nog wel eens juist irriterend werken en voor blaarvorming zorgen.

Biotine (Pavo BiotinForte) helpt hoorn en huidkwaliteit zo optimaal mogelijk te krijgen. Je zou kunnen kijken of toevoegen hiervan aan het voer verbetering geeft. Je moet dit wel minimaal 6 weken consequent volhouden voordat je de conclusie kunt trekken of het helpt.

Uiteraard houd je zowel de huid als de tuigage van je paard zo schoon mogelijk, met name op de plekken waar wrijving optreedt zoals in de oksels en achter de oren. Na het rijden afsponzen, tuig regelmatig met zadelzeep schoonmaken.

Sommige paarden blijken het beter te doen op een neopreen singel, bij andere helpt het juist weer om overal bontjes omheen te doen en die regelmatig te wassen. Nadat je aansingelt even het voorbeen naar voren halen om te zorgen dat de huid niet onder de singel gerimpeld zit wil ook nog wel eens helpen. Als je bij het rijden graag een spoortje gebruikt kan evt. een spoor met een draaiende kunststof knop (zie foto van BR) uitkomst bieden, doordat de knop met de beweging van het aandrijven meerolt, gaat de huid hiervan minder snel kapot.

Succes!
Leendert-Jan Hofland