Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding 4-span hete hackney's

Ik heb de volgende vraag: Hoe houd ik ons vierspan in optimale conditie zowel voor de wedstrijden als tijdens en na de wedstrijd?
Het gaat om 4 hackney's. Ze hebben wel voldoende energie voor de wedstrijden nodig, maar mogen niet te heet worden, aangezien ze van zichzelf al erg heet zijn. Hoe zorg ik dat ze de juiste voeding krijgen voor voldoende energie tijdens de wedstrijden?

Antwoord 4-span specialist IJsbrand Chardon

Hackney's zijn inderdaad heethoofden, maar een goed gevoerd paard is rustiger dan een paard dat weinig voer krijgt! Heel veel mensen denken met minder voer een kalmer paard te krijgen, maar het hete van een volbloed of een ander hoog in het bloed staand paard, heeft niets met het voer te maken, meer met het karakter en wat hij in de genen heeft meegekregen.

Van een vierspan wordt een goede uithouding verwacht en in de hindernissen best wel wat kracht. Afhankelijk van het niveau dat je rijdt moet je het span ook voeren naar wat het nodig heeft.

Het paard dat qua karakter heel veel inzet heeft, maar wat qua kracht en energie te kort komt, gaat vechten tegen zijn vermoeidheid en lichamelijke tekortkomingen. Dan heb je een heet paard. Een paard dat zich lichamelijk goed voelt wordt rustiger. Ten slotte krijg je een echt lui paard ook niet vlug met voer.

Onze vierspan paarden krijgen in de winter, dus buiten het wedstrijdseizoen, gemiddeld 4 kg Pavo EnergyControl, en s' avonds een schep Pavo SportsFit. In het wedstrijd seizoen is het weliswaar per paard verschillend, maar gemiddeld voeren we dan 5-6 kilo Pavo EnergyControl en een schep Pavo SportsFit. Daarnaast goed hooi en peen.
We voeren alleen bij grote wedstrijden vitaminen bij, omdat ze dan ook kracht en weerstand verliezen bij het reizen.

De welsh pony's van onze zoon, ook redelijk fanatieke pony's, krijgen in het wedstrijd seizoen 1.5 kg Pavo Energ-Control per dag. Deze lopen klasse 2, drie onderdelen op een dag, een marathon van ongeveer 16 km met 7 hindernissen. In de winter krijgen ze 1 kg per dag. Daarnaast nog peen en goed hooi.

De hackney's zijn snel schraal, zeker na een wedstrijd, omdat ze iets last van zenuwen hebben. Hen zou ik dus extra hooi geven, voor buikvulling . Ik weet niet of ze op stro of zaagsel staan, maar op stro zijn ze de hele dag wat bezig en daar worden ze rustig van en minder snel schraal.

Wij voeren eerst hooi, daarna de brok, deze wordt dan beter opgenomen. In de winter zorgen we dat ze een beetje voller (vetter) worden, zodat ze, wanneer ze slecht eten op een wedstrijd, een beetje reserves hebben.

De Pavo EnergyControl is een goede brok voor veel type paarden. Deze brok levert veel energie dat op een langzame manier vrij komt, speciaal voor duursporten. Ik merk wel dat de hetere paarden van deze brok wat fanatieker worden wanneer je even geen aanspraak maakt op die extra energie. Dus als je twee weekjes rustig aan doet krijg je daar last van en zul je je krachtvoer moeten reduceren. Het allerbelangrijkste is dat wanneer je weinig voert om ze rustig te houden, je het tegengestelde bereikt bij paarden met karakter.

Veel succes in je sport!
IJsbrand Chardon