Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Arbeid drachtige merrie

Hoe lang kan mijn drachtige merrie gereden worden?

Antwoord

Een drachtige merrie wordt behandeld als ieder ander normaal paard indien er geen medische reden is om aan te nemen dat ze een groter risico heeft op complicaties tijdens haar dracht en het veulenen. Bij een merrie jonger dan 20 jaar, zonder gezondheidsklachten en zonder problemen bij eventuele eerdere drachtigheden is dit een redelijk veilige gedachte. Merries kunnen over het algemeen tot laat in hun dracht op hun normale trainingsniveau en intensiteit blijven. Daarnaast is het zelfs heel gezond voor ze om tot op de laatste dag onbelaste beweging te krijgen zoals weidegang of los in de paddock. Een goede lichamelijke conditie is immers een voorwaarde voor een vlotte bevalling.

Pas in de laatste drie maanden van de drachtigheid zijn er aanpassingen nodig in rantsoen en eventueel in de arbeid die de merrie moet verrichten.. Afhankelijk van de toestand van de merrie zou je vanaf die tijd het werk indien nodig kunnen aanpassen. Dit wil zeggen dat, als de merrie erg zwaar is of je het idee hebt dat haar uithoudingsvermogen minder wordt, je haar even vaak, maar minder intensief zou moeten rijden. Verander in ieder geval niet heel plotseling iets in de training van je paard, d.w.z. zet haar niet ineens stil maar train rustig af en omgekeerd, maak het trainingsschema van je paard niet plotseling zwaarder.

Springen wordt in de laatste periode van de dracht afgeraden. Het allerbelangrijkste is dat je goed naar je paard kijkt en de signalen die zij afgeeft gebruikt om te bepalen wat ze aankan.

Drs. Leendert Jan Hofland