Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Berekening van suiker en zetmeel in paardenvoer

Regelmatig komen er bij Pavo VoerAdvies vragen binnen van bezorgde paardeneigenaren die zich afvragen hoeveel suiker en zetmeel er precies in één koek zit. We leggen het uit

SummerFit koek, de suikerbom?

Speciaal voor paarden die 24/7 in de weide lopen en paarden die weinig krachtvoer krijgen heeft Pavo de SummerFit koeken ontwikkeld. Een koek waarmee je je paard wel alle vitaminen, mineralen en sporenelementen maar geen extra energie, eiwit en vezels.

Op verschillende forums spreken paardeneigenaren wel over de zogenaamde 'suikerbommen' van Pavo. Maar dat is niet helemaal waar. We laten je zien hoe het werkt:

Eén SummerFit koek bevat 6% suiker en 16% zetmeel. Dat maakt het totale suiker/zetmeel gehalte 22%. Dat klinkt misschien als best veel. Om je een idee te geven hoeveel 22% is een kleine rekensom.

Pavo Summerfit bevat 22% suiker + zetmeel. 1 Koek weegt 139 gram.
Via 1 koek krijgt jouw paard dus 22% x 150 gr = 30,6 gram suiker + zetmeel per dag

Voordroogkuil bevat geen zetmeel en gemiddeld 60 gram suiker per kilo product.
Dat betekent dat in 1 SummerFit koek net zoveel suiker + zetmeel zit als in 0,5 kilo voordroogkuil (hier is gerekend met werkelijke kilo’s en niet met drogestof)

Ter vergelijk: Eén appel bevat 16 gram suikers (bron voedingscentrum).
1 koek bevat 30,5 gram suiker + zetmeel
Dus 1 SummerFit koek bevat evenveel suiker + zetmeel als 2 appels

Nog een vergelijking; normaal gras in de zomer bevat  gemiddeld 18 gram suiker per kg (en geen zetmeel). In 1 uur tijd graast een paard ongeveer 3 kg gras en krijgt daarmee 54 gram suiker binnen. Dat is 23,5 gram méér dan in één SummerFit koek

Wel benadrukken we dat Summerfit koeken zijn bedoeld als aanvulling op een rantsoen met veel ruwvoer en weinig krachtvoer. Het is dus belangrijk om te kijken naar de juiste hoeveelheid en verhouding van vitaminen, mineralen en sporenelementen in het totale rantsoen.
Kijk niet alleen naar de samenstelling van een deel van je rantsoen, bijv alleen een koek, ruwvoer of krachtvoer. Het draait om het totaal van wat jouw paard de hele dag eet.

Ben je op zoek naar een advies op maat, neem dan contact op met Pavo VoerAdvies
 



Voersoorten met zeer weinig suiker en zetmeel

Pavo SpeediBeet

Enkelvoudige grondstof zonder zetmeel voor als je geen krachtvoer wilt geven maar wel gezonde vezels

Pavo Care4Life

Ruwvoer-kruiden-melange met heel veel extra's om de gezondheid van je paard te ondersteunen.

Pavo SummerFit

Vitaminenkoek van slechts 150 gram voor de dagelijkse vitaminen en mineralen aanvulling naast ruwvoer. 

Pavo VitalComplete

Vitaminen en mineralensupplement als dagelijkse aanvulling op een basisrantsoen

Pavo Nature's Best

Dit is wel krachtvoer om je paard iets extra's te geven als hij aan alleen gras en/of hooi niet genoeg heeft. Compleet met alle vitaminen en mineralen voor de dagelijkse behoefte, maar havervrij en met weinig granen en voor krachtvoer een zeer laag suiker (2%) en zetmeel (16%) gehalte.