Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Dikke drachtige merrie laten afvallen?

Mijn 5-jarige Friese merrie is nu in de achtste maand van de dracht. Ze heeft naast haar dikke drachtige buik te veel vet op ribben en billen. Moet ik haar nog laten afvallen? Hoe kan ik haar het beste voeren?

Antwoord

Tussen de negende en de elfde maand van de dracht wordt 70% van het geboortegewicht van het veulen ontwikkeld. In deze periode maakt het veulen dus de snelste groei en ontwikkeling door. Om deze reden is het af te raden je merrie vanaf de negende maand nog te laten afvallen. Je kunt wel zorgen dat ze niet nog dikker wordt, echter je moet haar niet streng op dieet zetten.

Voor een optimale groei en ontwikkeling van het veulen, zouden wij je normaal adviseren om vanaf de negende maand van de dracht Pavo Podo®Lac te voeren. De aanbevolen hoeveelheden Pavo Podo®Lac staan op de voerzak. Vanaf de negende maand van de dracht ligt de geadviseerde hoeveelheid Pavo Podo®Lac voor jouw Fries ligt tussen de 1.5 - 2 kg per dag.

Echter omdat je merrie al duidelijk te vet is, kun je haar beter voeren met alleen ruwvoer en dit aanvullen met Pavo Podo®Care korrels per dag.
Pavo Podo®Care is een compleet vitaminen en mineralen supplement speciaal voor veulens. Het is samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek en helpt jonge paarden hun skelet optimaal te ontwikkelen. Ook merries hebben er baat bij. Geef je merrie hiervan 100 gram per dag tenminste tot de bevalling.

Daarnaast is meer beweging ook altijd aan te raden, uiteraard aangepast aan haar toestand.
Lichte training kan zolang zij dit blijft volhouden, maar normaal gesproken tot en met de dag van de bevalling. Je zult vanzelf merken wat je merrie nog wel kan en wat haar moeite kost. Overvraag je merrie dus niet, maar houd het bij lichte arbeid of korte buitenritten.

GroomingConsultant
Freerkje Smit