Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Drachtige hoefbevangen Haflinger is te mager

Onze drie-jarige haflinger merrie is dit voorjaar hoefbevangen geweest. Ze is daar inmiddels redelijk van hersteld, loopt niet meer kreupel maar heeft nog wel forse hoefafwijkingen. Ze is pas ingereden en wordt nu drie keer per week ongeveer een half uur licht recreatief bereden. Daarnaast is ze drachtig.
Ze krijgt volledige weidegang en staat op een schrale wei (samen met nog een andere haflinger met veulen), krijgt twee plakken hooi per dag, een halve Pavo SummerFit koek en er hangt een liksteen in het schuilhok. Ik vind echter dat ze, op dit voedingsregime, de laatste week toch wel echt te mager wordt (ribben zijn bij een bepaalde lichtinval zichtbaar). Maar weet niet zo goed hoe ik haar kan/moet bijvoeren. Ben erg bang dat ze weer last van haar hoefbevangenheid zal krijgen

Ik zat te denken aan een combi van de Pavo Liga brok met de Pavo Nature's Best muesli, maar heb ook gelezen dat de suiker/zetmeel verhouding in de muesli nog vrij hoog is. Hoeveel zou ik haar dan moeten geven? elke dag, of alleen na het rijden? Wat heeft ze nodig tijdens de dracht? Kan ik haar merriebrok (Pavo Podo Lac) geven?

Antwoord

Je vraagt een aantal verschillende dingen, maar de hoofdzaak is nu dat je paard te dun is, dragend is en gevoelig is voor hoefbevangenheid.

Vitaminen en mineralen
Om te beginnen kan ik je adviseren om i.p.v. een halve Pavo SummerFit koek een hele per dag te gaan voeren. Vooral omdat ze dragend is en wat mager, zo krijgt ze geen tekorten aan vitaminen en mineralen. Een paard kan prima op een ruwvoer rantsoen leven maar heeft wel aanvulling van vitaminen en mineralen nodig.

Voldoende ruwvoer voorkomt verveling
Daarnaast staat ze op een schrale wei en krijgt ze 2 plakken hooi per dag. Dit komt ongeveer overeen met 2kg en dat is weinig. Je kunt haar gerust meer hooi bijvoeren, je zult zien dat ze hiervan ook weer wat ronder wordt. Het kan absoluut geen kwaad om gewoon een hele baal in de wei te gooien, zodat ze onbeperkt hooi bij kan eten als ze hier behoefte aan heeft. Voldoende ruwvoer voorkomt ook verveling en zand eten.

Krachtvoer langzaam opbouwen
Om wat bij te voeren zat je zelf te denken aan een combi van Pavo Liga en Pavo Nature's Best. Dit is op zich een goede gedachte maar Pavo Liga bevat veel vitaminen en mineralen, die ze nu al via de Pavo SummerFit koek krijgt. Een betere keuze is om de koek te houden en daarbij Pavo Nature’s Best muesli te voeren. Deze muesli bevat veel structuur en het suiker/zetmeel gehalte is laag, er zijn geen suikers aan toegevoegd. De suikers in dit product komen van nature in de grondstoffen voor. De granen zijn geexpandeerd, waardoor de voedingsstoffen beter te verteren zijn. Dit verlaagt de kans op hoefbevangenheid.

De hoeveelheid die je hiervan kunt bijvoeren is een beetje een kwestie van uitproberen. Goed kijken blijft erg belangrijk. Begin bijvoorbeeld met een halve kilo Pavo Nature's Best (naast meer hooi en een hele koek) en kijk dit even een maandje aan. Dan kun je de balans opnieuw opmaken. Na het rijden mag ze gerust iets meer hebben, zoek naar een goede balans tussen arbeid en energiebehoefte.

Je hebt gelezen dat het suiker/zetmeelgehalte in Pavo Nature's Best hoog is, kijk zelf maar eens op de website voervergelijk, dan zul je zien dat Pavo Nature's Best van alle volledige krachtvoeders (dus met vitaminen en mineralen) het laagste suiker/zetmeelgehalte heeft.

Extra aandacht voor dragende / lacterende merrie
De merrie krijgt behoefte aan extra voedingsstoffen in de 9e maand van de dracht, omdat dan het veulen begint met een enorme groeispurt. Pavo Podo Lac bevat Podo, een unieke samenstelling van belangrijke voedingsstoffen voor het veulen. Het veulen krijgt dan al voor de geboorte de juiste voeding binnen voor een gezonde ontwikkeling. Een lacterende merrie zal niet zo snel hoefbevangen raken maar het blijft altijd een aandachtspunt. Start voorzichtig met de Pavo Podo Lac, een halve kilo per dag moet voldoende zijn.

Goed naar je paard blijven kijken is ook hier zeer belangrijk. Tegen de tijd dat je vragen hebt over het veulenvoer, adviseer ik je graag weer als dat nodig is. ik hoop dat je voor je merrie in ieder geval hier genoeg informatie aan hebt en anders kun je gewoon weer mailen of bellen.

Succes ermee!