Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Kun je OC/OCD voorkomen?

Ik fok dit jaar voor het eerst een veulen. Mijn merrie is half mei uitgerekend. Nu hoor ik allerlei spookverhalen over OCD bij warmbloedveulens. Ik weet dat erfelijkheid veel invloed heeft, gelukkig is mijn merrie (Holsteiner) OCD vrij. Kunnen jullie mij vertellen wat ik zelf kan doen om OCD bij mijn veulen tegen te gaan?

Antwoord

Er zijn meerdere factoren die de kans op het ontstaan van OC / OCD beïnvloeden. 

  • Genetische aanleg
  • Voeding
  • Beweging

Genetische aanleg
Paarden worden selectief gefokt om de populatie paarden met aanleg voor OC / OCD zo klein mogelijk te maken. Jouw merrie is OC / OCD -vrij. Echter heeft de hengst net zo veel invloed op je veulen als de merrie. Het is dus zinvol te achterhalen of de hengst OC / OCD vrij is. (Informatie over vererving van OC / OCD van goedgekeurde dekhengsten wordt niet graag vrijgegeven. Hierdoor is het vaak moeilijk te achterhalen wat de genetische invloed van de gekozen hengst is op jouw veulen).

Voeding
Voor een optimale voeding van merrie en veulen biedt het Pavo Breeders assortiment 3 opeenvolgende productstappen:

1. Het belang van de juiste voeding begint in de baarmoeder bij het ongeboren veulen. In de laatste 3 maanden van de dracht ontwikkelt het veulen 70% van het geboortegewicht. Het is dan ook van belang dat je vanaf de 9e maand van de dracht begint met het voeren van Pavo Podo Lac. Deze merriebrok zorgt ervoor dat het ongeboren veulen de juiste voedingsstoffen binnen krijgt voor een optimale botontwikkeling.

2. Als het veulen ca 3 weken oud is, is het aan te raden deze bij te voeren met Pavo Podo Start. De merriemelk bevat van nature te weinig spoorelementen, zoals koper. Pavo Podo Start vult de merriemelk aan met de juiste verhouding vitaminen, mineralen en spoorelementen, zodat het veulen geen voedingsstoffen tekort komt.

3. Als het veulen een leeftijd van 8 maanden heeft bereikt, volgt het product Pavo Podo Grow. Wij adviseren deze veulenbrok door te blijven voeren totdat het veulen een leeftijd van 2.5 - 3 jaar heeft bereikt. De Podo Grow zorgt voor een optimale uitharding van het beendergestel en de verzorging van pezen en gewrichten.

De 3 bovengenoemde producten uit het Pavo Breeders assortiment geven geen garantie voor een OC / OCD -vrij paard. Maar door het voeren van de juiste voedingsstoffen op de juiste momenten, doe je het maximale. 

Beweging
Als een veulen veel op stal gehouden wordt, staat het veel stil. Dit resulteert in een te eenzijdige belasting van de gewrichten, spieren en pezen. Dit heeft een nadelig effect op de ontwikkeling van het veulen. Beweging stimuleert de bloedcirculatie en een betere verbening van het beendergestel.

Door je veulen zo veel mogelijke vrije beweging en de juiste voeding aan te bieden, kun je zelf de kans op OC / OCD verkleinen.

GroomingConsultant
Emma Hintzpeter