Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Verlaag het risico op OCD

Bescherm de waarde van uw veulen

In de eerste weken van zijn leven groeit een warmbloed veulen heel snel en komt per dag ca. 1 kg aan. In de eerste twaalf maanden is dat gemiddeld 500g per dag. Een gezonde groei van de botten is bij deze zeer snelle ontwikkeling geen vanzelfsprekendheid, maar moet op doordachte wijze worden ondersteund.

Het moderne (warmbloed)paard is veel groter dan de oerpaarden die 65 miljoen jaar geleden op aarde rondliepen. Ze zijn relatief vroeg rijp en snel volwassen in het lichaam zodat ze op jonge leeftijd actief in de sport kunnen presteren. Deze veranderde omstandigheden brengen voor paarden een aanzienlijk risico met zich mee. Tel daarbij op dat een sportpaard geen enkel foutje in het beenwerk mag laten zien en het is duidelijk dat extra ondersteuning in de groeifase nodig is.

Osteochondrose (OC) en osteochondrose dissecans (OCD) zijn botaandoeningen, die bij dieren, maar ook bij mensen kunnen optreden. Men spreekt van OC, als minuscule scheurtjes in het kraakbeen van het bot ontstaan en van OCD, als zich kleine deeltjes van het verbeende kraakbeen losmaken. Dat kan tot pijn en kreupelheid bij het paard leiden. Een paard met OC/OCD vermindert sterk in waarde.

Bij de vorming van kraakbeen op de botten spelen diverse factoren een rol. Naast de genetische aanleg beïnvloeden vooral voeding en beweging de optimale ontwikkeling van
de botten.

Bij de voeding speelt de voorziening van energie (zie het infokader zetmeel), evenals van mineralen en sporenelementen een belangrijke rol.

De belangrijkste stoffen zijn:
• mineralen - calcium, fosfor, magnesium
• sporenelementen – koper, zink, mangaan
• vitamines - vitamine D, K
 

Reageer op tijd

Zolang de groeischijven van botten nog niet gesloten zijn kan een veulen beschadigingen in gewrichten herstellen. Zijn ze eenmaal gesloten, dan is het effect onomkeerbaar.
De groeischijven sluiten zich het eerst in de botten aan de “uiteinden van het lichaam” en het laatst in de romp. Op een leeftijd van 2 jaar is dit proces min of meer voltooid.