Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding drachtige en hoefbevangen merrie

Veel paardenhouders weten niet goed hoe ze een drachtige merrie die hoefbevangen is geraakt of daar erg gevoelig voor is, moeten voeren. Vanwege de hoefbevangenheid wordt vaak een rantsoen van stengelig hooi geadviseerd, maar hoe zit het dan met de voedingsstoffen die de merrie nodig heeft voor het veulen?

Achtergrond
Allereerst is het goed om te weten wat de voedingsbehoefte van een drachtige merrie is. Klik voor informatie over de voeding van drachtige merries. Informatie over hoefbevangenheid en de oorzaken daarvan vind je hier:

Hoefbevangen tijdens het eerste gedeelte van de dracht
Een drachtige merrie die hoefbevangen raakt in het eerste gedeelte van de dracht adviseren we tot en met de achtste maand van de dracht, als volgt te voeren:

Zodra de merrie weer herstelt en te schraal wordt van dit rantsoen, kan het krachtvoer langzaam opgebouwd worden. Een havervrije muesli, zoals Pavo Nature's Best of een havervrije onderhoudsbrok, zoals Pavo Condition zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt vanwege de lage energiewaarde.

Hoefbevangen tijdens de laatste maanden van de dracht
Vanaf de 9e maand van de dracht kan een merrie die hoefbevangen is geraakt als volgt gevoerd worden:

  • Als ze weer wat hersteld is van de hoefbevangenheid en de merrie gaat er wat schraler uitzien: Beginnen met het opbouwen van Pavo Podo® Lac tot 0,5 kg per dag in plaats van een onderhoudsbrok. Zodra de merrie te schraal wordt; de hoeveelheid naar behoefte opvoeren.
  • Als de merrie meer aan het eind van de dracht hoefbevangen raakt en/of nog niet hersteld is: Voer haar dan geen krachtvoer, maar voldoende ruwvoer en Pavo Podo®Care (100 gram per dag). Ook hier geldt dat als de merrie schraler wordt, het altijd beter is om een klein beetje Pavo Podo® Lac te voeren in plaats van een andere brok.
Wat voer je een drachtige merrie die hoefbevangen is?