Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding tijdens en na het spenen

De speenperiode is een stressvolle periode voor veulens.Goede voeding is belangrijk om een achteruitgang in conditie en weerstand te voorkomen. Bovendien wil iedere fokker aandoeningen zoals OC/OCD zo veel mogelijk voorkomen. Tegenwoordig weten we dat niet alleen erfelijkheid maar ook beweging en voeding van invloed zijn op het ontstaan van OC/OCD.

Een stabiele, evenwichtige groei voorkomt problemen op latere leeftijd. Een tekort aan mineralen en sporenelementen belemmert de groei. Teveel voeding is ook niet goed want een vet veulen/jong paard loopt kans op onherstelbare gewrichtsbeschadiging.

Pavo heeft een fokkerijprogramma ontwikkeld dat bestaat uit een combinatie van advies en een uitgebalanceerd productassortiment met Podo®. Podo® is een unieke samenstelling van mineralen en sporenelementen. Dit voedingssupplement draagt bij aan een optimale ontwikkeling van het veulen en helpt de kans op beengebreken te voorkomen.

Het spenen van veulens
Het jonge veulen kunt u vanaf 3-4 weken krachtvoer bijgeven in de vorm van Pavo Podo® Start. Hierdoor worden tekorten in de merriemelk opgevangen.

Het veulen dat op vroege leeftijd al met kleine porties krachtvoer bijgevoerd is, heeft straks minder gewenningsproblemen bij de overgang naar volledig ruwvoer en krachtvoer. Ook gaat het veulen minder melk bij de merrie drinken die daardoor beter in conditie blijft.

Pavo Podo® Start is geschikt voor veulens t/m een leeftijd van 8 maanden, ofwel tot na het spenen.

Op de leeftijd van ca 5-6 maanden is het lichaam van het veulen voldoende ontwikkeld om zonder moedermelk verder te kunnen. Het jonge paard kan dan worden gespeend en volledig gevoerd worden met ruwvoer en Pavo Podo® Start.

Begin het speenproces door de merrie minder calorieën te geven waardoor ze minder melk gaat produceren. Breng ongeveer een week voor het afspenen het aandeel calorieën met ca. 20% omlaag door de krachtvoergift te halveren. Drie dagen voor het spenen moet u nogmaals de calorieën met 20% omlaag brengen door ook het laatste deel krachtvoer ook weg te laten.

Deze stapsgewijze vermindering van de krachtvoergift helpt problemen als opgezwollen uiers of mastitis voorkomen. Bovendien krijgt het veulen meer honger en is gemakkelijker bij te voeren met krachtvoer.

Tip: Verander tijdens de speenperiode niet van soort krachtvoer voor het veulen. Dus als u Pavo Podo® Start voert, dan doet u dit tot en met de speenperiode. U bent er dan van verzekerd dat het veulen in deze stressvolle situatie krachtvoer blijft eten.

Nadat merrie en veulen van elkaar gescheiden zijn, is het goed de merrie nog ca. 3 dagen geen krachtvoer te geven. Dit bevordert het opdrogen van de uier. Als de merrie inmiddels weer dragend is van het volgende veulen, mag ze niet langer dan een week zonder krachtvoer. Voer de krachtvoergift weer op in stappen van 0.25 kg per 3 dagen tot het gewenste onderhoudsniveau.

Weideperiode van veulens en jonge paarden
Wanneer een veulen/jong paard volop in de weide loopt, waarin voldoende gras staat van een goede kwaliteit, kan het bijvoeren van krachtvoer en ruwvoer teruggenomen worden. Een veulen met een te goede conditie loopt kans op overbelaste gewrichten wat onherstelbare schade kan veroorzaken.

In deze situatie is het goed om de Pavo Podo®Start of Pavo Podo®Grow te vervangen door Pavo Podo®Care. Dit is een supplement in hagelslagvorm dat zo door het veulen gegeten kan worden. Dit Podo® Supplement zit ook standaard in alle Pavo Breeders producten. Door Podo® als supplement te gegeven, krijgt uw veulen wel alle noodzakelijke vitaminen en (Podo®) mineralen binnen maar geen extra of onnodige energie en eiwit.

Podo®Care is geschikt voor veulens en jonge paarden vanaf de geboorte. Hoe vroeger u begint hoe meer effect het heeft. Het is geschikt voor de gehele groeiperiode, zomer en winter tot een leeftijd van drie jaar.

voeding van veulens Pavo paardenvoer

Tip: Alle fokkerijproducten bevatten de mineralen en sporenelementen in de unieke samenstelling die wij Podo® noemen. Pavo Podo®Care is een supplement waarmee u uw merrie of veulen alle belangrijke vitaminen en mineralen geeft wanneer u minder dan 1 kg PodoStart geeft of krachtvoer van een ander merk. 

De speciale producten voor de fokkerij zoals, Podo® Lac, Podo® Start, Podo® Grow en Podo®Care zijn verkrijgbaar via de Pavo dealers. Bij vragen over het spenen van veulens kan je altijd contact opnemen met het Pavo Voeradvies©.