Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Vruchtbaarheid

Normaal gesproken wordt een merrie vanaf het vroege voorjaar tot september iedere 3 weken hengstig. Deze vruchtbare periode van de merrie duurt 3 tot 7 dagen. De hengstigheid is waarneembaar doordat de merrie zowel lichamelijk veranderingen laat zien als ook in haar gedrag. Dit is echter niet bij alle merries het geval.

Invloed van voeding op de vruchtbaarheid

Energievoorziening (koolhydraten, oliën en vetten)
De hoeveelheid en soort energie hebben invloed op de hormoonhuishouding en dus op de ovulatie.

  • Hengstige merries mogen niet te dun zijn, omdat hierdoor vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.
  • Merries die afvallen zijn ook minder vruchtbaar.

Tijdens de dracht is teveel voeding niet wenselijk. De veulens die geboren worden, groeien dan te snel. Dit is ongunstig voor de kwaliteit van de botgroei. In de periode dat je merrie melk geeft, is het belangrijk dat het dier niet te dik is. De melk wordt dan te vet en ook dat is niet goed voor de botgroei bij het jonge dier. Door de merrie vanaf de negende maand van de dracht Pavo Podo Lac te voeren ondersteun je de groei van het veulen op een positieve manier.

Eiwitkwaliteit

De eiwithoeveelheid en -kwaliteit hebben invloed op de hormoonhuishouding van de merrie.

  • Extra essentiële aminozuren verbeteren de vruchtbaarheid van jouw merrie.
  • Bij merries in de laatste 3 maanden van de dracht zijn extra aminozuren noodzakelijk voor de ontwikkeling van het veulen.
  • In de periode dat de merrie het veulen zoogt (lactatie), leidt een tekort aan eiwit tot verminderde melkproductie.
     

Vitamines en mineralen
Zonder vitamines en mineralen blijft jouw paard of veulen niet op de been.

Bètacaroteen of pro-vitamine A
Bètacaroteen heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid. Met bètacaroteen is er minder kans op vroegembryonale sterfte en heeft de merrie een betere hengstigheid.
 

Een tekort aan vitamine E
Vitamine E bevordert de vruchtbaarheid bij merries.
Bij drachtige merries kan een tekort aan vitamine E leiden tot misvorming van het veulen (spierziekte, witte spieren) of abortus.

Foliumzuur
In voeding van mensen is het positieve effect van Foliumzuur al vastgesteld. Bij paarden is dit nog niet zeker.

Selenium
De functie van Selenium is vergelijkbaar met de positieve invloed van vitamine E op de vruchtbaarheid.

Ik wil de vruchtbaarheid van mijn merrie bevorderen
Het is belangrijk dat jouw merrie volledig in energiebalans is om optimaal vruchtbaar te kunnen zijn.

Wat kan ik doen?
Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat in voeding en verzorging. Gemiddeld volstaat voor een optimale energiebalans normale voeding, dat is afgestemd op de inspanning die je van jouw merrie vraagt. Bovendien is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hygiëne in de stal en te zorgen voor een stressvrije omgeving. Daarnaast is voldoende ventilatie, regelmatige beweging en geen zieke paarden in de buurt belangrijk.

In geval van een slecht vruchtbaarheidsverleden is het aan te raden om ten minste 3 tot 4 weken voor de verwachte dekkingsdatum bij te voeren met Pavo Fertile. Blijf dit doorvoeren totdat de merrie minimaal 3 weken drachtig is. In het gedrag van jouw merrie kun je waarnemen dat door deze specifieke voedingsstoffen de vruchtbaarheid en de hengstigheid van de merrie verbetert. Bovendien verkleinen de juiste vitamines en mineralen de kans op vroegembryonale sterfte van de vrucht.