Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Maagzweren

Vermindering van maagzweren bij paarden  

Hoe ontstaan maagzweren?
In de maag van het paard wordt voortdurend maagzuur afgescheiden. Bij langdurige blootstelling aan dit zuur raakt de maagwand beschadigd. In het wild, waar paarden tot wel 16 uur per dag grazen, is de zuurgraad van de maag lager omdat er steeds kleine beetjes gras wordt opgenomen. Ook de stof bicarbonaat in speeksel verlaagt de zuurgraad. Het paard produceert speeksel tijdens het eten.

Als paarden veel krachtvoer krijgen en beperkt toegang hebben tot ruwvoer kauwen ze weinig en is de maag grote delen van de dag leeg. Dit leidt tot een hogere zuurgraad en daarmee een groter risico op maagzweren.
 
Om de maagwand te beschermen tegen het natuurlijke zure milieu zijn er gespecialiseerde cellen, de zogenaamde slijmbekercellen, die een beschermende slijmlaag produceren. Wanneer de maag teveel zuur bevat stopt de uitscheiding van slijm. De maagwand is dan blootgesteld aan een oplopende zuurgraad, waardoor specifieke bacteriën die de maagwand opeten goed kunnen groeien. Uiteindelijk ontstaan er maagzweren.
 
Waarom SpeediBeet helpt maagzweren te voorkomen
Uit klinische testen is gebleken dat de stof pectine bij een hoge zuurgraad een gelei vormt die het slijmvlies van de maag versterkt en verdikt. Pavo SpeediBeet is rijk aan pectine; suikerbietvezel bevat  ongeveer 30% pectine.
 
Verschillende soorten krachtvoer hebben een verschillend vermogen om maagzuur op te nemen. Dit staat bekend als Acid Binding Capacity (ABC, zuurbindend vermogen). Dit wordt gemeten als ‘de hoeveelheid maagzuur die het voer bevat bij verschillende zuurniveaus van de maag’. Hoe hoger de waarde hoe groter het zuurbindend vermogen (ABC).
 
Granen en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen hebben een relatief lage ABC. Voeding met een relatief hoog gehalte aan proteïnen (vlinderbloemigen) of oplosbare suikers (suikerbiet) heeft een veel hogere ABC-waarde. Pavo SpeediBeet kan uitstekend maagzuur opnemen, vooral wanneer het  als eerste maaltijd in de ochtend wordt gevoerd.
 
Samenvattend, Pavo SpeediBeet bevat veel pectine wat helpt de beschermende maagslijmwand van het paard te versterken. In combinatie met het vermogen om grote hoeveelheden zuur op te nemen, kan SpeediBeet de omstandigheden waarin maagzweren zich voordoen, helpen verminderen.
 
Dr. Tom Shurlock