Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Gezondheidsproblemen bij oudere paarden

 

In de vorige eeuw was het paard een vast bestanddeel voor het levensonderhoud van de mens. Paarden werkten voor de ploeg, in het bos, als transportmiddel voor lange afstanden of in militaire dienst. Door het zware werk op jonge leeftijd werden paarden meestal niet ouder dan tien jaar.

In feite zijn er in vergelijking met 100 jaar geleden twee dingen veranderd, namelijk de minder intensieve werkdruk en de verbeterde verzorging en veterinaire begeleiding. De meeste paarden worden recreatief gereden of verrichten licht werk ten opzichte van de vroegere werkpaarden.

Met de lagere druk en de verhoogde welvaart kwamen er dus ook een aantal problemen mee. In kader van een onderzoek over seniorenpaarden in Nederland en Duitsland door Pavo tussen februari en mei 2013 werd de nadruk gelegd op de gezondheidsproblemen van oudere paarden. Uit de uitkomsten bleek dat de meest voorkomende leeftijd-gerelateerde aandoeningen gewichtsverlies, gebitsproblemen, artrose en de ziekte van Cushing (PPID) zijn.

 Gewichtsverlies

Gewichtsverlies bij oudere paarden kan onder andere veroorzaakt worden door een minder efficiënte opname en vertering van het voer. In ernstige gevallen kan de vertering van vezels met 75% afnemen. Vanaf een leeftijd tussen de twintig en 25 jaar vermageren paarden vaak op een standaardrantsoen van hooi en krachtvoer. Tijdens de zomermaanden in de wei blijft de conditie redelijk op peil, maar in de wintermaanden verliezen ze gewicht omdat er meer energie nodig is voor het op peil houden van de lichaamstemperatuur.

Bovendien bleek uit het onderzoek dat één op de vier paarden ouder dan 16 jaar te kampen heeft met gewichtsverlies.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen bij oudere paarden relatief vaak voor en staan vaak in samenhang het gewichtsverlies. Door slechte tanden kunnen paarden minder goed kauwen en daardoor onvoldoende voedingsstoffen opnemen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 25% van de oudere paarden te maken heeft met tand- en kauwproblemen.

De oorzaak van de problemen ligt in de ongelijke slijtage van kiezen, het ontstaan van haken en het verliezen van tanden.

Artrose

Net als bij mensen ontstaat er op oudere leeftijd ook bij veel paarden artrose door slijtage van de gewrichten. De schatting is dat één op de drie paarden vanaf 16 jaar artrose krijgt. Naast de leeftijd heeft vooral de beenstand en het bekappen van de hoeven invloed op het ontstaan van artrose. Bij de meeste oudere paarden uit  zich het probleem door stijfheid en kreupelheid die zich vaak pas na enige beweging verbetert.

Jennifer Fessel, juni 2013

 De ziekte van Cushing (PPID)

De ziekte van Cushing is een aandoening die eigenlijk alleen bij oudere paarden optreedt en wordt veroorzaakt door een vergrote pijnappelklier en de verhoogde hormoonproductie van o.a. cortisol.

Uit onderzoek uitgevoerd door  de GD in opdracht van Pavo bleek dat  maar liefst 46 % van de dieren in de leeftijd van 17 - 36 jaar duidelijk positief was op PPID!

Daarnaast werd bij nog eens 20 % van de paarden een bloedwaarde vastgesteld die in het grensgebied viel waarbij gerede twijfel is.

Op deze website vind je meer artikelen over de ziekte van Cushing (PPID):

PPID, een veel voorkomende aandoening bij oudere paarden

Onderzoek naar PPID in Nederland

Je kunt ook zelf een PPID-check doen voor jouw paard