Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Het gebit van het oudere paard, door Elise de Roos

Het paardengebit is wezenlijk anders dan dat van mensen. Waar mensen louter een zichtbare kroon en een wortel hebben, hebben paarden tevens een reservekroon onder het tandvlees die ieder jaar 2 a 3 millimeter uit de tandkassen komen en hetzelfde aantal millimeters afslijten door het kauwproces.

Naar mate het paard ouder wordt, veranderen hierdoor de snijtanden van vorm en hoek. Bovendien slijten de kiezen langzaam op totdat er, op hele late leeftijd, alleen wortelresten zullen overblijven. Bij het oudere paard zie je ook regelmatig dat de kiezen los komen te zitten, wat pijn veroorzaakt door beweging tijdens het eten.

Kleine problemen kunnen groot worden

Als het paard jaarlijks wordt gecontroleerd en indien nodig behandeld door een gebitsverzorg(st)er, kun je het ontstaan van grote afwijkingen op het snij- en kauwvlak voor zijn, problemen worden immers weggenomen als ze maximaal een aantal millimeter groot zijn. Bij nalatigheid kunnen kleine afwijkingen zich over de jaren heen ontwikkelen tot grote problemen. Soms zelfs zo erg dat het kauwproces wordt verstoord en letsels kunnen ontstaan in de weke delen van de paardenmond.

Herken pijnlijke aandoeningen

Paarden veelal boven  de leeftijd van 15 jaar en ouder kunnen last hebben van de pijnlijke snijtandaandoening genaamd EOTRH (de afkorting voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis). Door een overmatige aanzet van cement aan het uiteinde van de wortel of juist het oplossen van de wortel, ontstaat de pijn. Je kunt dit herkennen aan de verdikte tandkassen van de snijtanden, vaak gaat het gepaard met rode puntjes in het tandvlees omdat er extra druk op komt te staan. In een later stadium trekt het tandvlees zich terug waardoor de snijtanden steeds verder bloot komen te liggen.


Problemen kun je ruiken

In sommige gevallen kun je ook ruiken dat er een probleem zit in de paardenmond. Zeker bij het oudere paard ontstaan regelmatig ruimtes tussen de kiezen waar voedsel tussen kan gaan zitten wat daar gaat rotten. Aangezien het vastzittende voedsel druk uitoefent op het tandvlees tussen de kiezen, zal het paard eten als zeer pijnlijk ervaren.Pijn en een verstoord kauwproces resulteert uiteraard in een verminderde opname van benodigde voedingsstoffen, waardoor de algehele conditie van het paard afneemt.

Natuurlijk zijn er meer klachten waaraan je kunt herkennen dat er iets mis is in de paardenmond, raadpleeg bij twijfel altijd een gebitsverzorg(st)er bij u in de buurt. Bezoek daarvoor de website www.nvvgp.nlLijden in stilte

Paarden lijden helaas over het algemeen in stilte, toch geven ze op bepaalde manieren aan dat het kauwen ongemakkelijk gaat of pijnlijk is, belangrijk is dat u dit kunt herkennen. Een van de meest bekende vormen is het maken van proppen, het paard laat ruwvoer als gevolg van een pijnlijk proces uit de mond vallen.