Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe eet jouw paard?

 

Ieder paard heeft zo zijn eigen eetgewoonten. De een eet genietend en op zijn gemakje de bak leeg, de ander slaat de boxwand eruit als de buurman ook maar in zijn richting kijkt. Als je paard vreemd eetgedrag vertoont, wil je natuurlijk graag weten wat daar de oorzaak van is.

Hieronder staan de meest voorkomende afwijkingen beschreven.

Schrokken

Sommige paarden schrokken bij het eten van krachtvoer. Dit kan 2 oorzaken hebben. Het gulzige karakter zit in de aard van het beestje, of het paard heeft voernijd ontwikkeld. Door de voernijd denkt het paard zo snel te moeten eten omdat zijn "buurman" anders zijn voer zal opeten.

Schrokkerig eten betekent slecht kauwen, weinig speeksel, slechte vertering en risico op gaskoliek en, wat nogal eens voorkomt, slokdarmverstopping

Wat kun je doen

 • Besteed veel aandacht aan structuur in het krachtvoer. Je paard kauwt beter en langer op muesli met veel structuur. Structuur betekent voer met veel vezels, bijvoorbeeld met luzernestukjes of het oergraan spelt. Wil je toch brokken voeren, dan nodigt een 8mm brok meer uit tot kauwen dan een 5mm brokje.
 • Meng je krachtvoer met Pavo DailyPlus. Dit uitgebalanceerde ruwvoer is speciaal ontwikkeld om paarden rustig te laten eten en goed te laten kauwen op hun voer.
 • Geef kleine porties, vaker verdeeld over de dag.
 • Het plaatsen van ronde stenen in de voerbak helpen je paard rustiger te eten. Let op, gebruik hiervoor geen zoutblok of liksteen, die zijn hier niet voor gemaakt.
 • Geëxpandeerd (bij brokken) of gepoft (bij muesli) krachtvoer dat in de fabriek als het ware machinaal is ‘voorgekauwd’ is voor deze paarden heel geschikt. De kans op koliek neemt hierdoor af.

Selectief eten

Sommige paarden zijn zeer kieskeurige eters. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de samenstelling van je voer veranderd, is het van slechte kwaliteit of zelfs beschimmeld. En er zijn natuurlijk ook paarden die gewoon niet alles lekker vinden.

Wat kun je doen

 • Controleer of je krachtvoer nog goed is. Is het droog en ruikt het lekker? Of is het wat kleffig of ruikt het muf? Als je je voer niet in een afgesloten ton bewaart, check dan of er geen muizenkeutels in zitten. Dat is niet bepaald smakelijk.
 • Smakelijk voer is heel belangrijk. Veel paarden vinden voer met een beetje melasse erin heerlijk. (lees hier een artikel over de voor- en nadelen van melasse).
 • Wil je geen melasse geven, roer dan wat geraspte appel over je krachtvoer.
 • Wissel niet te vaak van voer, dat is niet goed voor de spijsvertering van je paard. Zoek één basisvoer en doe er eens wat slobber bij of meng er een handje luzerne doorheen.
 • Soms moeten paarden wennen aan de smaak van voer, houd even vol en probeer pas iets anders als het na twee weken niet beter gaat.

Knoeien

Knoeien met voer duidt vaak op gebitsproblemen. Je ziet dat aan natte proppen ruwvoer in en naast de voerbak. Een andere mogelijke oorzaak is de smakelijkheid van je voer. Sommige paarden hebben een uitgesproken smaak. En dan heb je nog de onrustige eters die hun voer uit de bak gooien of erger nog, de hele voerbak slopen. Dit kan komen door een onrustige omgeving. Misschien kan je paard niet goed met zijn buurman overweg en is daardoor onrustig.

Wat kun je doen

 • Controleer de mond en het gebit op haken, ontstoken tandvlees of een hangend rooster. Misschien is je paard aan het wisselen? Als je gebitsproblemen vermoedt, laat dan een tandarts naar je paard kijken.
 • Meng eens een handje luzerne door je krachtvoer, daarmee dwing je je paard goed te kauwen.
 • Maak zo af en toe een slobbermaaltijd, veel paarden vinden dit heerlijk.
 • Is je paard een onrustige knoeier, creëer dan rust in de stal tijdens de maaltijd. Radio uit, geen mensen die langs de boxen lopen en geen gerammel met voerwagentjes.
 • Zet een onrustige knoeier eens in een andere box met een andere buurman en kijk of het beter gaat.
 • Heb je geen vaste voerbak, maar een voeremmer, zorg dan dat die groot genoeg is. Sommige paarden hebben een hekel aan een te kleine voeremmer.

Slobber is een ware traktatie voor een paard