Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoefbevangenheid

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een ernstige stofwisselingsaandoening, die zich uit in een ontsteking aan de hoeflederhuid (de hoeflederhuid zit achter de dikke hoornlaag en houdt het hoefbeen op zijn plaats). Hoefbevangenheid treedt meestal (het eerst) op aan de voorhoeven.

Hoe te herkennen?

Hoefbevangenheid is een voor het paard een zeer pijnlijke aandoening. Het zal dan ook proberen de getroffen hoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en het getroffen been (of benen) naar voren te zetten. Het paard zal zo min mogelijk willen bewegen.

Oorzaken van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid kan onder andere door de volgende oorzaken ontstaan:

 • Darmstoornissen (door te energierijke voeding)
 • Overgewicht
 • Baarmoederontsteking
 • Zoolkneuzingen
 • Geneesmiddelen

Een paard dat genezen is van hoefbevangenheid blijft altijd gevoelig voor deze aandoening.

1. Darmstoornissen

Een veel voorkomende oorzaak voor darmstoornissen is wanneer een paard een te grote hoeveelheid energierijke voeding binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door suikerrijk (voorjaars)gras of een grote hoeveelheid krachtvoer die in één keer wordt verstrekt, zoals bijvoorbeeld het leegeten van de voerton. De darmflora wordt hierdoor zodanig verstoord, dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan.
 

2. Baarmoederontsteking

Wanneer bij een merrie de nageboorte niet binnen 6 uur na de geboorte van het veulen af komt, kan er baarmoederontsteking ontstaan. Hierdoor kan de merrie hoefbevangen raken. Lees meer over tips rondom het veulenen.

3. Overgewicht

Paarden en pony’s, die te dik zijn, hebben een grotere kans om hoefbevangen te raken.
Klik op de link voor meer informatie over overgewicht.

4. Zoolkneuzingen

Bij zoolkneuzingen is de kans op hoefbevangenheid verhoogd. Slechte hoefverzorging kan onder andere leiden tot zoolkneuzingen en ontstekingen. Een regelmatig onderhoud aan de hoeven en om de 6-8 weken bekappen en/of beslaan door een erkende hoefsmid is dan ook aan te raden.

5. Geneesmiddelen

Door de toediening van bepaalde geneesmiddelen kunnen giftige stoffen in de bloedbaan terecht komen waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan.

Hoe te handelen bij hoefbevangenheid

Wanneer een paard hoefbevangen is, kan je het beste het volgende doen:

 • Raadpleeg direct je dierenarts.
 • Geef geen krachtvoer meer.
 • Geef uitsluitend stengelig hooi en geen weidegang.
 • Geef in plaats van krachtvoer een vitaminen & mineralen koek of supplement. (Pavo SummerFit of Pavo VitalComplete)
 • Zet je paard op nat zand of in de modder, om zo de hoef continue te koelen en de druk op de hoef te verdelen.
 • Om pijn en druk te verminderen/weg te halen is het aan te raden het beslag te verwijderen en paard / pony zo te bekappen dat het hoefbeen weer parallel komt met de grond.

Afhankelijk van de ernst van de hoefbevangenheid kan het hoefbeen los laten van de hoeflederhuid waardoor het hoefbeen geen steun meer heeft en kantelt. De punt van het hoefbeen steekt dan in de zool. In ernstige gevallen kan je zelfs zien dat het door de zool heen komt. De mate van kanteling van het hoefbeen kan met röntgenfoto’s worden vastgesteld. Met behulp van een goede hoefsmid zal bepaald moeten worden of herstel nog mogelijk is, eventueel met behulp van aangepast beslag.

Voorkomen van hoefbevangenheid

Drs. Leendert Jan Hofland geeft antwoord op de vraag hoe hoefbevangenheid voorkomen kan worden in het voorjaar. In dit antwoord wordt onder andere toegelicht wat het gevaar is van suikers in het gras.

Daarnaast hebben we nog een aantal tips:

 • Geef altijd voer afgestemd op de behoefte van je paard.
 • Kies krachtvoeders met laag eiwit- en suikergehalte en met veel structuur
 • Pas in het algemeen op met grote ruwvoeromschakelingen.
 • Let bij merries op het tijdig afkomen van de nageboorte.
   


Suikers in gras

In gras worden onder invloed van zonlicht suikers aangemaakt (fotosynthese). Een belangrijke suiker in gras is bijvoorbeeld fructaan. Uit onderzoek is gebleken dat deze fructanen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hoefbevangenheid. Het gras heeft suikers nodig voor de groei. Suikers zijn niet de enige factoren die het gras nodig heeft om te groeien. De groei is onder andere afhankelijk van temperatuur en de aanwezige voedingsstoffen. Wanneer één van de andere groeifactoren niet aanwezig is, dan kan de grasplant niet groeien en worden de suikers opgeslagen in de plant. Paarden en pony’s die deze grassen eten, zullen hoge concentraties suikers (o.a. fructaan) binnen krijgen en hebben daardoor een verhoogde kans op hoefbevangenheid. Voor hooi of (voordroog) kuilgras geldt overigens hetzelfde; ook dit kan suikerrijk zijn.

Lees meer over suikers, fructanen en zetmeel in het artikel "Suiker veroorzaakt hoefbevangenheid"