Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Onderzoek naar PPID in Nederland

 

Pavo heeft voor het ontwikkelen van de voeding voor oudere paarden, samengewerkt met vier bedrijven (paardenrusthuizen) waar paarden van hun oude dag mogen genieten.

Om een indicatie te krijgen over het voorkomen van PPID ofwel de ziekte van Cushing, op deze bedrijven, heeft Pavo de Gezondheidsdienst voor Dieren opdracht gegeven bloedmonsters van 82 paarden te onderzoeken. De gemiddelde leeftijd van de paarden op deze bedrijven was op dat moment 25 jaar (met een variatie van 17 tot en met 40 jaar).

PPID is een aandoening die vooral gevonden wordt bij oudere paarden. In de literatuur wordt beschreven dat vanaf een leeftijd van de 15 jaar bij 20-30 % van de paarden de aandoening wordt gevonden.

Bijna de helft van de paarden positief

Bij de paarden die op verzoek van Pavo getest werden op PPID, werd bij een nog veel groter percentage de aandoening vastgesteld, maar liefst 46 % van de dieren was duidelijk positief!
Daarnaast werd bij nog eens 20 % van de dieren een bloedwaarde vastgesteld die in het grensgebied viel waarbij gerede twijfel is. Bij deze paarden is het advies zo’n paard in principe op een later moment een hertest te doen om definitief uitsluitsel te geven.

Dit zijn natuurlijk spectaculair hoge percentages maar toch is dit niet zo gek als het lijkt. PPID is namelijk een typische verouderingsziekte die met het stijgen van de leeftijd meer voorkomt. Bij een groep paarden met een dergelijk hoge gemiddelde leeftijd is er dus òòk een grotere kans dat de ziekte bij een flink aantal dieren aangetroffen wordt, hetgeen ook duidelijk uit deze onderzoeksgegevens blijkt.

Een duidelijk signaal dus dat er met een stijgende leeftijd van een paard een grote kans is dat er zaken spelen zoals PPID, waarbij het paard extra ondersteuning kan gebruiken om in goede gezondheid (nog) ouder te worden!