Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Paard op rust (Horse & Co)

In de uitzending van zondag 3 december legt Voedingsdeskundige Vincent Hinnen uit wat de drie belangrijkste aandachtspunten zijn als je paard om wat voor reden dan ook een tijdje boxrust nodig heeft, de drie ‘V’s’.
Als je paard langere tijd boxrust nodig heeft, bijvoorbeeld door een blessure, let dan goed op de drie V’s.

  1. Vervetting
  2. Verveling
  3. Vertering

Voorkom dat je paard te vet wordt
Een paard op rust heeft weinig behoefte aan energie. Verlaag daarom als eerste de energiewaarde van het rantsoen. Geef hem/haar minder krachtvoer en meer ruwvoer.

Hoeveel hooi of voordroogkuil is voldoende?
Dat hangt af van de ruwvoerkwaliteit, maar als richtlijn kun je aanhouden dat je paard ca 7 - 9 kg hooi of per dag nodig heeft. Geef je voordroogkuil (dat meer water bevat) dan is 9 – 12 kg per dag een goede richtlijn.

Hoeveel krachtvoer heeft je paard dan nodig?
In principe is krachtvoer niet direct noodzakelijk. In 1 kg krachtvoer zitten alle vitaminen en mineralen die een paard per dag nodig heeft. Als je minder dan 1 kg krachtvoer moet geven omdat je paard anders te dik wordt is een aanvulling van vitaminen en mineralen nodig. Geef dan een Pavo Summerfit koek bij. In deze koek zit vrijwel geen energie en eiwit maar wel een compleet spectrum aan vitaminen en mineralen.

Wat als mijn paard toch te vet wordt terwijl ik alleen maar hooi of voordroogkuil geef?
Het is mogelijk dat een paard met weinig of geen krachtvoer toch nog veel te dik wordt. In zo’n geval kun je 2 – 3 kg hooi of voordroogkuil vervangen voor een gelijke hoeveelheid stro. Stro bevat vrijwel geen energie en eiwit en is dus alleen maar een gezonde buikvuller. Geef dit stro dan in plakken en op gewone voertijden, ook als hij op stro staat.

Ga verveling tegen
Een paard met echte boxrust gaat zich snel vervelen. De beste manier om verveling tegen te gaan is veel ruwvoer als hooi, voordroog of stro te geven. Eten is immers zijn grootste hobby en op vezelrijk voedsel moet het paard lekker lang kauwen.
Iets wat niet direct met voeding te maken heeft maar wel goed helpt is om het paard op een plek te zetten waar hij naar buiten kan kijken. Het geeft enorm veel afleiding. De voorkeur gaat uit naar stro als stalbedekking ipv krullen of hennepvezel. Met stro is een paard bijna 13 uur per dag bezig terwijl hij na 3 uur volledig is uitgekeken op krullen. Kan je paard om wat voor reden dan ook niet op stro staan, geef dan enkele plakjes per dag stro bij.

Houd de vertering op gang
De snelheid waarmee voedsel door het spijsverteringskanaal stroomt is voor een deel afhankelijk van de beweging van het paard. Minder beweging betekent minder goed transport van voer door het darmstelsel. Dit kun je stimuleren door extra vezels te geven, en door het krachtvoer, zowel muesli als brokken nat te maken.

Je kunt tijdens een rustperiode het krachtvoer ook vervangen door Pavo Slobber. Deze slobber bevat zemelen met een licht laxerende werking. In combinatie met de olie uit lijnzaad draagt de Pavo Slobber bij tot een stabiele voortang van het verteringsproces.

Als de boxrust voorbij is
Na een blessure is de verleiding groot je paard snel weer op te pakken. Het is heel belangrijk om deze opbouw zeer geleidelijk te laten verlopen. Bedenk dat de spiermassa en het uithoudingsvermogen van nul af aan weer opgebouwd moeten worden. Daarom is het verstandig een fysiotherapeut te betrekken bij een revalidatieprogramma. Zij begeleiden de trainingsopbouw en maken de spieren soepel.

Lees hier wat dierenarts Leendert Jan Hofland adviseert bij de revalidatie van paarden met een blessure.