Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Pavo DailyPlus, hét recept voor een tevreden (sport)paard

 

De ‘happy athlete’ lijkt misschien een modekreet, er zit wel degelijk iets in. Een tevreden paard heeft immers minder stress en zal daardoor beter presteren. Een tevreden sportpaard krijg je niet alleen door rijkunstige vaardigheden, goed management is minstens zo belangrijk. Eén aspect is daarvan is voeding.

Welzijn en sport in de praktijk

Lex Wolffers en Irene van Laar zijn met hun volbloeden actief in de rensport. In tegenstelling tot veel andere sportpaarden lopen hun drie paarden iedere dag een paar uurtjes in de wei. Daarnaast krijgen ze vier keer per dag goede kwaliteit hooi. Wolffers: ,,Een renpaard dat veel ballast meedraagt is langzaam, daarom zijn wij niet gecharmeerd van buikige paarden. Die paar uurtjes in de wei zijn dan ook niet voor de voeding, maar om ze tusen de oren gezond te houden. Ieder paard heeft zijn eigen kampje en het gras is kort en onbemest. Zo kunnen ze wel naar buiten met een minimaal risico op blessures. En ze kroelen wel over het draad heen hoor.

,,Wat voeding betreft geef ik liever hooi dan gras omdat we de inname van gras niet zo goed kunnen inschatten,” zegt Irene van Laar, partner van Wolffers. ,,Omdat onze paarden hard werken krijgen ze tijdens het seizoen behoorlijk veel krachtvoer. Zo'n 3 tot 5 kg brokken, muesli en granen per dag gaan er wel in. Sinds kort mixen we al ons krachtvoer met Pavo DailyPlus en het bevalt bijzonder goed. De paarden doen langer over hun eten en ze vinden het lekker."

Mixen met je krachtvoer 

Deze nieuwe manier van voeren is gebaseerd op een zorgvuldig uitgebalanceerd ruwvoermengsel met de energiewaarde van goede kwaliteit hooi. Het is bedoeld om te mixen met het normale krachtvoer waardoor het paard langer met zijn maaltijd bezig is en twee tot drie keer zoveel kauwbewegingen maakt. Het mengsel bestaat uit luzerne, gehakselde haverstengels en gerstestro. Het is bijzonder eiwitarm.

De vezelrijke materialen zijn aangevuld met een uitgebalanceerd mineralenbrokje. Dat is bewust gedaan. Er bestaan namelijk meer ruwvoermengsels, zoals luzerne. Die hebben echter een hoge eiwit- en calciumwaarde, terwijl ze laag scoren op gebied van fosfor en magnesium. Dat is bijvoorbeeld niet geschikt voor veulens en jonge paarden, want dan raakt de hele mineralenbalans verstoord. Dit product is door dat brokje juist wel in evenwicht en zeer geschikt voor alle paarden van welke leeftijd dan ook. Zeker voor sportpaarden, want juist zij hebben baat bij meer kauwen.

Speeksel belangrijk voor goede vertering

Bij kauwen komt speeksel vrij. Speeksel zorgt voor een bescherming van de maagwand tegen het maagzuur, door de zuurgraad ervan in balans te houden. Het werkt eigenlijk als een soort natuurlijke maagzuurremmer. Dit voorkomt maagzweren. Bovendien is speeksel belangrijk voor een goede vertering, waardoor de opname van de energie uit het krachtvoer wordt bevorderd. Je kunt dus met minder krachtvoer toe. De vezels zorgen voor een betere darmwerking, dus ook koliekgevoelige paarden hebben er baat bij.

Getest in de praktijk 

Peter en Gerrie Maatman uit ’s Heerenberg in de achterhoek hebben ook meegedaan met de test. Ze hebben drie en een half paard, zeggen ze zelf gekscherend. Een 4-jarige Farmerruin, een 4-jarige ruin van Casco, een 18-jarige merrie van Candyboy en een pony voor de gezelligheid. Het streven is om beide jonge ruinen deze winter uit te brengen in de springsport. Het echtpaar neemt er ruim de tijd voor. ,,We bouwen het liever langzaam op, zodat we over 25 jaar nog plezier van ze hebben”, vertelt Peter, die het tweetal als veulen kocht, omdat hij ze het liefst zelf opvoedt. ,,Ze zijn overal aan gewend. Als ik met de tractor aankom, vreten ze de koplampen er zowat uit, zo mak zijn ze.”

De manier waarop ze hun paarden houden past helemaal in het straatje van alle welzijnsdeskundigen. De paarden gaan alle dagen naar buiten, ’s zomers kunnen ze zelfs dag en nacht in en uitlopen. Bovendien krijgen ze nog hooi bijgevoerd. Door het krachtvoer heen krijgen hun paarden sinds kort Pavo DailyPlus.

,,Ik ben er zeer tevreden over”, zegt Peter, die merkt dat zijn paarden duidelijk langer over hun voer doen. Hij heeft de hoeveelheid krachtvoer zelfs iets kunnen terugbrengen, zo goed wordt het opgenomen. ,,Ik merk vooral ook aan de pony dat het goed is. Die raakt al hoefbevangen van een brokje, maar hij krijgt nu dagelijks twee handjes van dit mengsel. Daar doet hij het super op.”Kauwende paarden hebben minder stress 

Als wij aan iets lekkers denken loopt het water ons al in de mond. Bij een paard werkt het niet zo, die kan alleen speeksel aanmaken als hij kauwt. Voor 1 kilo muesli zijn 900 kauwbewegingen nodig, op 1 kilo brokken kauwt een paard slechts 600 keer. Het is in tien minuten weg en het levert slechts een liter speeksel op. Ter vergelijking: om een kilo hooi weg te werken maakt een paard drie tot vier liter speeksel aan, omdat hij er drie tot vier keer zo lang op moet kauwen!

Er is wetenschappelijk aangetoond dat kauwen bij paarden stressverlagend werkt. Paarden die te weinig ruwvoer en teveel krachtvoer krijgen, kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen of stereotypieën, in de volksmond ‘stalondeugden’ genoemd. Deze benaming klopt niet, want het heeft niets met ondeugend zijn te maken, maar alles met de manier waarop een paard wordt gehouden. Hij zoekt manieren om aan zijn kauwbehoefte te voldoen en het akelige gevoel in zijn lege maag kwijt te raken. Bovendien speelt verveling een rol.