Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Stalstrooisel

 

Er zijn veel verschillende soorten stalstrooisels op de markt, denk aan stro, hennepvezel, vlas, of houtkrullen. Welke gebruik jij? En om welke reden? Er zijn een aantal redenen waarom de voorkeur uitgaat naar stro als bodembedekking in de paardenbox:

  • stro betekent extra structuur in de voeding
  • kauwen is gezond
  • stro gaat verveling op stal tegen
  • de mest is te gebruiken op het land

Structuur in de voeding

Het verteringsstelsel van je paard is gemaakt om structuurrijke voeding te verteren. Daarmee bedoelen we vezels die de darmen aan het werk houden. Stro bevat zeer weinig energie en zeer veel structuur. Je paard moet er goed op kauwen, de darmen zijn actief en het gaat verveling tegen.

Kauwen is gezond

Tijdens het kauwen produceert je paard speeksel dat goed is voor de maag en de spijsvertering. De ideale ‘kauwgom’.

Verveling op stal

Uit onderzoek blijkt dat een paard met stro in zijn stal bijna 13 uur per dag bezig is terwijl hetzelfde paard na 3 uur volledig is uitgekeken op krullen. Dan ligt verveling op de loer.

Stromest is beter voor de bodem

Behalve dat stromest sneller composteert dan mest met houtkrullen is het ook beter voor de bodemstructuur van het land. Daarom raak je stromest vaak gemakkelijker kwijt dan mest met andere strooisels.Als je paard niet op stro kan

Sommige paarden kunnen niet op stro staan, ze eten hun stal leeg, zijn allergisch voor stof of gevoelig voor verstoppingskoliek. Check eerst of je gerstestro of tarwestro gebruikt. Tarwestro is minder smakelijk. Een plantenspuit vullen met een (zeep)sopje en dat over het stro sprayen wil ook nog wel eens helpen.

Maar als je paard om wat voor reden dan ook niet op stro staat is het wel zaak om daar rekening mee te houden in je ruwvoermanagement. Een aantal tips:

  • Meer ruwvoer ; zoek naar structuurrijk hooi/voordroogkuil met weinig energie. Hooi van doorgeschoten gras en onbemest land is stengelig en heeft een lage energiewaarde. 
  • Vaak ruwvoer geven; 3 of 4 keer per dag is ideaal. Geef de laatste keer zo laat mogelijk ’s avonds, dan is de nacht kort.
  • Geef eens een plak stro als ruwvoer, je paard vind het lekker en hij kan er lang op kauwen.
  • Eerst ruwvoer dan krachtvoer!: Geef eerst ruwvoer en pas een half uurtje later krachtvoer. Je paard begint met kauwen en speeksel produceren en de darmen raken gevuld. Je paard eet rustiger en het krachtvoer wordt veel beter verteerd.