Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 10 - Meten is weten, het trainen van Cindy kan beginnen

Vrijdag 29 juni was een spannende dag; Pavo kwam langs met Carolien Munsters van Moxie Sport Analysis & Coaching om de training van Cindy en Amarosa te meten. HippoTV uit Belgie was er ook weer bij om te filmen. Het was echt waanzinnig interessant. Wat geeft een hartslagmeter veel informatie, we hebben veel geleerd over conditie en training. De ondersteuning die wij van Carolien Munsters gaan krijgen bestaat uit het registeren en analyseren van de huidige training en aan de hand daarvan stelt ze een advies en een trainingsprogramma op voor Cindy en Amarosa.

Onze vragen

De grote vraag voor ons was: hoe gaat het met Cindy? We wilden heel graag antwoord op vragen als: Hoe ver is ze al ‘opgeknapt’? Hoe is haar algehele conditie inmiddels? Hoe is het met haar spierconditie? Kunnen we langzaam aan de training gaan uitbouwen? Want tot nu toe hebben we het echt rustig aan gedaan met haar. We hebben nog niet heel veel van haar gevraagd. Maar de moeilijkheid zit ‘m nu natuurlijk in het verder goed opbouwen zonder dat we gaan overvragen.

De meting, Cindy maakt zich niet druk

Carolien gebruikt innovatieve meettechnieken om de huidige conditie en het niveau van de training in kaart te brengen. Vandaag was de zogenaamde nul-meting. Door middel van een hartslagmeter bij Cindy en een hartslagmeter bij Linda konden we precies zien hoe beiden reageerden op het rijden.

Ze begonnen met een paar minuutjes stappen en draven – om even te testen of alle apparatuur goed werkte. Daaruit was eigenlijk al te zien dat zowel Linda als Cindy zich niet extreem druk maakten. Best knap, gezien er allemaal mensen in en om de bak liepen, Carolien met allerlei apparatuur langs de kant stond en een man met grote camera om ze heen liep.

Het bleek dus ook al gauw dat hoewel Cindy zich af en toe druk maakt tijdens het rijden, ze daar niet heel veel stress van heeft. Haar hartslag bleef mooi gelijkmatig – ging omhoog bij meer inspanning en zakte weer terug naar normaal bij rust/stappen.

Afwisseling is belangrijk

De resultaten van vandaag hadden voor ons niet beter kunnen zijn. Bij het meten kwam wel duidelijk naar voren dat Cindy nog niet het niveau heeft van een normale 5-jarige, maar ze is absoluut op de goede weg. Ze herstelt goed en snel na inspanning en dat is het bewijs dat haar conditie prima aan het opbouwen is. Het werk dat we nu met haar doen is goed, maar ze mag wel iets meer gaan doen. Heel veel afwisseling is goed; niet alleen rondjes in de bak in hetzelfde tempo, maar juist ook veel tempowisselingen rijden, een keer balkjes draven, op het harde rijden, longeren. De afwisseling zorgt ervoor dat de spieren worden gestimuleerd om bezig te blijven en dus aan te groeien.

Hoe we moeten gaan opbouwen gaan we nog horen. We gaan Cindy de komende week bij alle training een hartslagmeter omdoen en een GPS. Carolien kan dit uitlezen en precies zien hoeveel ze normaal gesproken doet in een week, hoe haar hartslag hierop reageert en hoe snel ze herstelt. Aan de hand hiervan gaat ze een trainingsschema speciaal voor ons opstellen.

Helemaal super natuurlijk! We zijn benieuwd hoe het verder gaat.