Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hippisch Festijn Varsseveld: Dag één van Michael Jung

Olympisch, Wereld en Europees kampioen Michael Jung en zijn team zijn vanochtend heel vroeg, om twee uur ’s nachts, vetrokken met drie paarden uit Duitsland richting het Hippisch Festijn in Varsseveld. Om en om reden vader en zoon de vrachtwagen terwijl moeder Brigitte zorgde voor gezelschap en een kopje koffie. Na zeven uur rijden kwamen ze goed aan, werden de paarden op stal gezet en was er even tijd voor wat rust.

Vader Joachim was zeer tevreden over de stallen. “Voor ons is het belangrijk dat de stallen het liefst groot zijn, maar vooral netjes en als het even kan moet het bovenste gedeelte van de staldeur open kunnen.” Alles voor de paarden is meegenomen zoals strooisel, hooi en het eigen voer van Pavo. “Eigenlijk voeren we de paarden hetzelfde als thuis, muesli met een beetje olie erover, vaak wat geplette haver en DailyPlus, zodat ze het niet zo snel opeten.“ Volgens Joachim is hooi erg belangrijk voor een veelzijdigheidspaard en dat is altijd onbeperkt beschikbaar voor de paarden. “Ook onderweg zijn de hooinetten goed gevuld. Meestal zijn die leeg als we aankomen. Krachtvoer geven we niet meer de laatste drie uur voor een wedstrijd, hooi en water wel, dat zorgt voor een goede waterhuishouding.”
 
Net na de middag is de veterinaire kleuring. Twee jongere paarden worden in de eensterrenwedstrijd gestart vooral om ervaring op te doen. Fischer Rocana FST gaat de twee sterren lopen als voorbereiding op Boekelo. Vriendin Fay en groom Claudia stappen al met de paarden rond en Michael brengt zelf Rocana voor. Allen doorstaan met glans deze eerste keuring. “Meestal laten we ze al even rondstappen en draven als ze van de vachtwagen komen.“
 
Dan is het tijd om het eerste paard even te rijden. Claudia, van grote waarde in het team, heeft het eerste paard voor Michael al klaar staan. Samen met Fay, die ook een paard onder haar hoede neemt en de Japanner Kenki Sato stappen ze richting het dressuurterrein. Daar worden de paarden in alle ontspanning een ruim  half uurtje wat losgewerkt. Een regenbuitje wordt daarbij met een glimlach getrotseerd en ondertussen geeft Michael nog wat aanwijzingen aan Fay en aan Kenki, die zijn paarden al een paar jaar bij Jung op stal heeft staan. “Als hij er is gaat hij mee naar de wedstrijden”
 
Niet alles is van te voren gepland, want moeder Brigitte komt met de fiets aan om even te informeren wat Michael met het derde paard wil. Hij komt zo terug naar de stal om het dat paard even zelf op te halen en te gaan rijden. En zo geschiedt.
 
Daarna is er even tijd om wat te eten en vervolgens is er de dressuurproef met de zevenjarige Der Dante (v. Stravinsky xx). Joachim geeft nog de laatste aanwijzingen en dan is de baan voor Michael die een hele knappe proef neerzet. “Der Dante is een hele goed paard en heeft alles mee, de kleur, de uitstraling en drie hele goede basisgangen.” Dan zit het er voor vandaag op. Morgen om 10.18 uur en 11.41 uur moet Michael met de andere twee paarden de dressuurbaan in. Daarna zal voor de eerste keer de cross worden gelopen.
 
Bekijk hier meer foto's:

Bron: Horses/Pavo
Door: Jacquelien van Tartwijk
Datum: 20 september 2013


Klaar voor de proef swung zit erin
De laatste aanwijzingen van pa Joachim