Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Is je paard te heet of juist te langzaam?

Is je paard of pony te heet / te fel of juist te rustig / te sloom? In dit artikel vind je flink wat informatie over de oorzaken hiervan en wat je eraan kan doen. We gaan daarbij in op de omstandigheden en op de invloed die voeding kan hebben.

Voeren op karakter
Bij je voerkeuze moet je rekening houden met het karakter en temperament van je paard. Temperament is vaak een afspiegeling van de genetische opbouw en de omgeving van een paard.

Sommige paarden zijn enorm temperamentvol en “heet”, anderen eerder langzaam en sloom. Het kan dus in het karakter van het paard zitten, maar ook de omstandigheden kunnen van invloed zijn. En tenslotte speelt ook de voeding nog een rol.

Kijk eerst goed naar de omstandigheden
In onderstaande checklist staan een paar zaken die je je eerst even af moet vragen, voordat je aan voer denkt. De omstandigheden zijn enorm belangrijk bij het uiteindelijke gedrag van je paard

Checklist 
1) Krijgt het paard voldoende structuurrijk ruwvoer?
Als je paard onvoldoende ruwvoer krijgt kan dat leiden tot rusteloosheid, maagzweren, en afwijkend gedrag zoals luchtzuigen en kribbijten.

2) Kan het paard overweg met zijn ‘buren’?
Indien het niet klikt met een buurpaard, kan dat resulteren in rusteloosheid, voernijd, agressief gedrag, slaan tegen muren. Of juist onverschilligheid (lethargie).

3) Staat het paard meer dan 20 uur per dag in de stal?
Er kan sprake zijn van verveling, en daardoor stereotiep gedrag, boxlopen, uit de box vliegen en druk zijn aan het begin van een training

4) Heeft het paard contact met andere paarden en staat het veel op stal?
Indien een paard geen contact heeft met andere paarden kan het gevolg zijn dat een paard totaal onverschillig wordt door een gebrek aan en sociale interactie en beweging.

5) Is het paard te rustig, sloom, langzaam, ondanks een goede lichaamsconditie en de juiste voeding? Zakt de prestatie af zonder fysiologische redenen?
Controleer eerst de algemene gezondheid (eventueel door een dierenarts: hartslag, ademhaling, temperatuur, tanden, eventueel bloed analyse). Burnout zoals bij mensen kan ook bij paarden voorkomen. Het wordt vaak ‘overtraining’ genoemd. Controleer ook je rijgedrag: paarden leren snel om herhaalde of onregelmatige signalen te negeren. En train je wel op de juiste manier voor wat je wilt bereiken?

Voeding voor te hete of te slome paarden

Het “heetmakend” effect van haver
“Paarden worden van haver heet”, zo wordt door velen beweerd. De verklaring hiervoor is dat de snelle energie uit haver bepaalde hormoonspiegels kan laten stijgen waardoor een paard druk kan worden. Tevens is bekend dat het zetmeel uit haver voor paarden zeer makkelijk en goed te verteren is, veel beter dan het zetmeel uit andere granen. Vandaar dat haver paarden vaak direct “instant”energie geeft. In de griekse oudheid werd aan de oorlogspaarden al haver gevoerd om ze op te peppen en klaar te maken voor de strijd. Nog steeds wordt aan paarden die wat extra energie kunnen gebruiken of die een explosieve prestatie moeten leveren vaak haver bijgevoerd. Houdt bij hoge havergiften wel rekening met het feit dat haver geen goede calcium/fosfor balans heeft en dat haver geen/nauwelijks vitamines en mineralen bevat. Je kunt een rantsoen met veel haver heel goed uitbalanceren met Pavo VitalComplete, een supplement dat speciaal gemaakt is om naast haver te voeren.

Lees hier een artikel over 'snelle' en 'langzame' energie en bepaal wat voor jouw paard en jouw discipline het meest geschikt is.

Te drukke paarden
Veel paarden zijn heet of te fel. Zeker als paarden zich druk maken onder omstandigheden die ze normaal niet gewend zijn (denk aan wedstrijden, veel transport, onbekend terrein, andere paarden) kan een paard slecht handelbaar worden. Wat kun je dan doen met voeding?
Op de eerste plaats is het goed om te weten dat een wat olie-rijker krachtvoer een kalmerend effect op het paard heeft. Krachtvoeders met een wat hogere olie-inhoud zijn dus goed voor nerveuze/drukke paarden. Ze geven de paarden wel energie, maar ze worden er niet heet van “in het hoofd”. Voorbeelden van olierijke voeders in ons assortiment zijn Pavo Energy Control en Pavo SportsFit.

Een speciaal supplement dat geschikt is voor drukke en nerveuze paarden is Pavo NervControl. Dit supplement zorgt er niet voor dat je paard niet meer schrikt, het helpt het lichaam om de spanning sneller te laten afvloeien. Daardoor is je paard beter beheersbaar.
Sommige mensen zweren bij de kalmerende effecten van bepaalde kruidensupplementen. Houd dan wel rekening met dopingregels bij wedstrijden!

Trage paarden
“Mijn paard is te sloom”, “Mijn paard mag wel wat meer power en energie hebben”, “Wat moet ik doen om mijn paard wat meer pit te geven?”. Vragen die veel gesteld worden. Ook hier is het goed om jezelf even af te vragen wat de oorzaken kunnen zijn van het feit dat een paard te traag/rustig is. Vaak zijn paarden die te dik zijn ook “erg” rustig. Paarden die weinig bewegen zijn vaak ook niet het fitst. En soms zijn paarden net als mensen ook gewoon even aan een vakantie toe om even bij te tanken!!!

Kijken we naar het voer, dan helpt een voeraanpak waarbij de hoeveelheid makkelijk beschikbare energie toeneemt. Producten als Pavo SportsFit (muesli) en Pavo All Sports (brokken) zijn zeer geschikt als u uw paard wat meer pit wilt geven.
En natuurlijk is het bijvoeren van haver een zeer bekend middel om paarden wat op te peppen. Doe dat wel in combinatie met Pavo VitalComplete omdat haver weinig vitaminen bevat en een ongunstige calcium/fosfor verhouding heeft.

Als je zeker weet dat je paard geen gezondheidsproblemen heeft en toch is hij niet topfit, dan is Pavo HealthBoost een aanrader. Het is dé opkikker voor ieder paard. Het herstelt het inwendig evenwicht en geeft extra energie.

Wil je specifiek voedingsadvies voor jouw paard en jouw situatie, vul dan de VoedingsWijzer in of neem contact op met Pavo VoerAdvies