Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Paard valt in op meerdaags concours

Ik heb een vraag over het rantsoen van mijn paard. Het gaat om een KWPN-er van 1.91 meter hoog.Toen ik dit paard kocht was hij te mager en moest ik veel moeite doen hem op gewicht te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt en hij zag er begin dit jaar prima uit. Ik ben toen de trainingen gaan opbouwen. Hij werd gespierder en viel niet af. Inmiddels start ik internationaal met hem (Slowakije, Italië, CHIO Aken).
Op concours wil hij echter niet eten en valt hij in...

Ik ben op concours constant in de weer met wortels, extra muesli en slobber enz. Toch valt hij tijdens elk concours af, vooral in de flanken. Nu weet ik dat ingevallen flanken betekent dat hij te weinig ruwvoer krijgt, maar hij krijgt op concours onbeperkt hooi van goede kwaliteit en hij staat op stro.

Thuis staat hij 24/7 in de wei met veel goed gras en daarnaast onbeperkt hooi en altijd een beetje stro in de weide, voor mocht hij daar behoefte aan zou hebben. Verder krijgt hij zo'n 6 - 8 kg krachtvoer, afhankelijk van hoeveel hij werkt. Dit is dan 2 kg muesli, 4 kg Pavo EnergyControl en 2 kg bietenpulp met maïsmeel.

Ook krijgt hij elektrolyten, zonnebloemolie, knoflook, een supplement voor sterke pezen en een supplement voor spieropbouw over zijn voer.

Als het koud is of regent krijgt hij een deken op, of gaat hij naar binnen. Dus daar zou het ook niet aan kunnen liggen. Wat moet ik doen om hem op wedstrijd beter op gewicht te houden? Of is het een kwestie van wachten tot de wedstrijd afgelopen is?

Ik heb nu ongeveer 1 meerdaags concours per maand en de overige 3 weken doen we rustig aan en staat hij dus in de wei.

 Antwoord

Een opgetrokken buik en ingevallen flanken komt inderdaad door te weinig ruwvoer. Je biedt je paard veel ruwvoer aan, dit is goed!
Echter na intensieve prestatie en helemaal bij (langdurig) transport heeft een paard stress en poept meestal veel. Hierdoor versnelt de vertering en valt een paard in. Daarbij is je paard heel groot, waardoor dit probleem nog eerder zal ontstaan dan bij een kleiner paard.

Op concours zal je paard altijd lichamelijk wat inleveren. Dit is echter heel normaal en er is weinig aan te doen, behalve, zoals je al doet, je paard thuis weer goed tot rust laten komen. Hij staat dan lekker veel op de weide. Hier hoef je niets aan te veranderen.

Het is goed dat je Pavo EnergyControl brokken voert. De muesli die hier goed bij past is Pavo SportsFit, aangezien deze net als de EnergyControl een hoog percentage plantaardige olie bevat. Hierdoor is het energie en vetgehalte vrij hoog waardoor je paard makkelijker op gewicht te houden is en voldoende energie heeft om in de hogere dressuur goed te kunnen presteren.

Verder is het zeker op concours ook aan te raden bietenpulp en Pavo Slobber te blijven voeren. Voer dit bij voorbaat direct na een inspanning, zodat je paard goed herstelt.

Het bijvoeren van extra olie over het voer kun je zo laten. Daarnaast mag je paard onbeperkt hooi hebben en kun je hem eventueel ook laten grazen.
Laat het maïsmeel liever weg. Maïsmeel is slecht verteerbaar voor paarden, waardoor er onverteerd zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmflora in de dikke darm is hier niet tegen bestand. Hiermee kun je darmstoornissen veroorzaken, zeker in combinatie met stress. Voer hiervoor in de plaats liever wat extra slobber.

Succes!
GroomingConsultant
Emma Hintzpeter