Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Sportpaardenbegeleiding: preventie voorkomt erger

 

“Preventie en vroegtijdige signalering van blessures voorkomt grote problemen.” Paardenarts Teun Sterk van dierenkliniek Bodegraven doet met zijn collega’s veel aan sportpaardenbegeleiding. Analyse van het voerregime maakt daar onderdeel van uit.

Begeleiding van sportpaarden begint meestal met een klacht. Een paard presteert niet naar behoren of voelt niet helemaal goed aan. Een volledig onderzoek kan aan het licht brengen wat er aan de hand is. Bij dierenkliniek Bodegraven wordt bij de behandeling ook gebruik gemaakt van de eigen hoefsmid, zadelmaker en manueel therapeut.

Maar het zijn niet alleen paarden met problemen die worden onderzocht. Sterk: “Wij maken van sportpaarden die we begeleiden prestatieprofielen, zodat we ze optimaal kunnen monitoren. Dat gebeurt aan de hand van allerlei onderzoeken, ook tijdens de arbeid. Daardoor kunnen we op allerlei gebieden bijsturen en zijn we er snel bij als er een sluimerend probleem is. We kunnen ingrijpen voordat dat uitgroeit tot een blessure. Het is ideaal als we paarden eens in de drie tot zes maanden kunnen onderzoeken.”

Onderzoek je ruwvoer

Door gebrek aan kracht of doordat spieren de vereiste kracht niet lang genoeg kunnen leveren, neemt de belastbaarheid van een paard af. Als spieren verzuurd zijn gaat een paard compenseren. Dat kan tot overbelasting leiden. Voor optimale spieraanmaak en –herstel is eiwit nodig. Sterk: “Onderzoek heeft aangetoond dat het aanbod van eiwit in het rantsoen van veel paarden onder de maat is. Ruwvoer vormt het hoofdbestanddeel van wat paarden eten, maar bijna niemand weet wat er in zit. Als het er mooi uit ziet en lekker ruikt, vindt men het al gauw goed. Dat zegt echter niets. Hooi of kuil van beheersgebieden, die niet of nauwelijks zijn bemest, is rijk aan suikers, maar arm aan eiwit. Precies wat je niet wilt.”

Wees niet te bang voor eiwit

Eiwit is niet alleen belangrijk voor de spieren, het is ook nodig voor de botten. Sterk: “Dieren die in hun rantsoen een langdurig tekort aan eiwit hebben, hebben weinig spieren en zwakke botten. Wij zijn groot voorstander van het analyseren van ruwvoer. Als je dat laat doen, schrik je vaak hoe groot het verschil is tussen aanbod en de behoefte aan eiwit.” Sterk beseft dat paardenhouders jarenlang zijn ‘banggemaakt’ voor eiwit. “Er werd gedacht dat hoefbevangenheid door voorjaarsgras met eiwit te maken had. Uit recenter onderzoek blijkt dat vooral de suikers de boosdoeners zijn.”


Teun Sterk van Dierenartspraktijk Bodegraven is betrokken bij de ontwikeling van Pavo TopSport
Pavo TopSport is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Dierenartspraktijk Bodegraven

In samenwerking met DAP Bodegraven heeft Pavo een speciaal product ontwikkeld, dat als aanvulling op het krachtvoer kan worden gegeven om de eiwitbalans te herstellen. Het heet Pavo TopSport. “Wij zijn er razend enthousiast over. Je kunt er prachtig mee bijsturen en het geeft al na een paar weken resultaat. Omdat het iets is dat je erbij geeft, is het ook handig voor paarden die bij een pensionstal een vast basisrantsoen krijgen.”