Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding en training jong tuigpaard

Ik train momenteel een 3 jarige tuigpaard hengst, Manno x Renovo. Hij is erg hengst: snel gespannen en daardoor vaak niet bij de les. Hij loopt niet lekker door aan de teugel, waardoor hij zijn rug niet ontspant. Ik rijd hem gem. 3 x in de week en dan stap ik alleen voor de wagen. Het gaat nu wel beter maar is nog lang niet goed. De andere dagen komt hij nog wel van stal: even een half uurtje los in de bak of even lekker galopperen aan t halster. Er moet dus rust en ontspanning in. Heeft u wat, want minder voeren is geen optie. Hij krijgt per dag veel ruwvoer en 2 kg sport brok over 2 keer en een beetje muesli zonder haver. Doordat hij niet ontspant gebruikt hij zijn machtige achterhand al niet, heeft u ook iets voor de gewrichten om sterk te maken?

Antwoord van IJsbrand Chardon

Wij hebben ook enkele jonge paarden. Vanaf 2 1/2 jaar kwamen ze bij ons op stal. Normaal gevoerd en iedere dag los en als het kon in de wei. Vier maal per week er op gezeten of voor de koets of de longeerlijn.

Wij hebben ook enkele jonge paarden. Vanaf 2 1/2 jaar kwamen ze bij ons op stal. Normaal gevoerd en iedere dag los en als het kon in de wei. Vier maal per week er op gezeten of voor de koets of de longeerlijn.
Jonge paarden, vooral grote paarden hebben lange tijd nodig om volwassen te worden. Bij ons gaan de drie jarige paarden dan ook nog de hele zomer de wei in. In september, voordat de wintervacht komt, weer op stal en weer een hele winter rustig trainen.

Het betreffende paard kan wellicht zenuwachtig zijn of druk maar dat is een tuigpaard eigen, die moet je wat in hun waarde laten en uit laten dollen. Ik zou het zeker niet in voeding supplementen zoeken, daar is hij te jong voor.

Hele dagen de wei in en s'avonds sportbrok voeren en daarnaast, als de eigenaar graag wat met het paard wil doen, heel licht werk. Maar een jong paard dat wat slap aandoet moet je eigenlijk niet werken maar uit laten groeien, met rust laten. Een jong paard geeft zelf aan wanneer hij klaar is om te gaan werken. Ga je hem te jong belasten, werkt dat op de lange termijn tegen je.

Een klant van ons heeft het jonge paard op 3 jarige leeftijd op stal gehaald en is er mee gaan werken. Die van ons was toen net zo oud, beide paarden zijn nu 5 jaar. Die van ons heeft lang in de wei gestaan, lichte arbeid gehad en kan nu mee naar de eerste 4 span wedstrijd en loopt onder het zadel M niveau. Die van de klant loopt dagelijks uren aan de hand te stappen, na een periode van blessures en overbelasting. Paard wil onder het zadel niet voorwaarts en loopt stram. Deze klant is te vroeg begonnen.

Dat het tuigpaard niet lekker aan de teugel loopt is normaal. Een jonge mond wil geen bit en zeker geen druk van het bit. Alles is nog zacht in de mond en er wordt nog volop gewisseld aan tanden, het is wellicht handig om te kijken of er geen oude melktanden zijn blijven zitten e.d.

Het advies van mij is het paard in de wei volwassen te laten worden ook al duurt het lang en wil je zo graag aan het werk.

Veel succes!
IJsbrand Chardon