Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding marathonpony

Ik zou graag wat advies willen omtrent de voeding voor onze pony. Het betreft een d-pony die in de aangespannen sport loopt, waarbij het seizoen weer voor de deur staat. De training neemt toe en ik merk dat de pony tijdens training en wedstrijd te kort komt... Na de derde marathonhindernis zie je de vermoeidheid toe slaan en komt de pony met meer/veel moeite door de resterende hindernissen.
Wij trainen ongeveer 4 a 5 keer in de week met wisselende training. Wij voeren 2 keer per dag 3/4 basis brok en 3 keer per dag een flinke hoeveelheid hooi.
Hoe zou ik qua voeding kunnen ondersteunen zodat hij wat meer energie krijgt?

Antwoord IJbrand Chardon

Voeding duursport
De conditie van de pony wordt mede bepaald door het voer. Een sport pony voer je dan ook een sportbrok. Wanneer je hogere eisen gaat stellen aan de pony in de sport dan kun je over stappen op Pavo AllSports, of zelfs op Pavo Energy-Control.
Omdat de samengestelde mensport een duursport is (aangezien de inspanning wordt verdeeld over een langere tijd) is de Pavo Energy-Control heel geschikt. Deze brok geeft gedurende de inspanning langzaam energie vrij.

Verhouding training / voeding
Om je een indruk te geven van hoe wij het met onze paarden doen:
Tijdens de winterperiode worden de paarden 6 maal per week getraind onder het zadel of voor de koets. De paarden krijgen dan Pavo AllSports. Er wordt op een normale manier getraind, geen hoge inspanning. Wij noemen deze periode een rustperiode. De paarden lopen dan ook geen wedstrijden.

In maart beginnen wij met het veranderen van het voer. Langzaam gaan we de Pavo AllSports verminderen en aanvullen met Pavo Energy-Control. We gaan dan ook wat langer trainen en soms bouwen we wat druk op bij de paarden. Dat wil niet zeggen dat we door zwaar zand gaan rijden of extreme terreinen opzoeken. We eisen dan meer discipline en de trainingen duren wat langer.

Ook het hindernis trainen doen we niet vaak, de geroutineerde paarden maar 1 maal per maand. De jonge paarden rijden we dressuurmatig door de hindernissen.
Eind maart staan de paarden volledig op Pavo Energy-Control.

Wedstrijdtraining
Het niet meer willen lopen in de hindernissen hoeft niet alleen een voedingsprobleem te zijn. Hindernissen moet je niet vaak trainen. De pony moet je niet beledigen door hem te vaak korte wendingen te laten lopen. Probeer hem enthousiast te houden voor de hindernissen en hem er vertrouwen in te leren krijgen. Rijd de eerste wedstrijden niet voluit maar in een fijn draftempo. Durf halverwege het seizoen ook gas terug te nemen, om oververmoeidheid te voorkomen.

Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Succes in de wedstrijden!
IJsbrand Chardon