Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeradvies 3-jarig sportpaard

Ik heb een 3-jarige KWPN merrie van 1.67 meter. Ik ben 4 maanden geleden begonnen met wat licht werk aan de longe en ik heb er nu een aantal keren op gezeten.
Ze wordt 4 per week een half uurtje gereden of gelongeerd en is mooi op gewicht. Ze is looplustig en behoorlijk heet. Het werk is nog heel licht. Ik heb de volgende vragen:

  • Wat ik haar nu het beste voeren?
  • En hoeveel? 
  • Moet ik haar een supplement bijvoeren voor de spieropbouw? 

Antwoord

Je bent net begonnen met rijden van je 3-jarige merrie. Je schrijft dat ze er goed uit ziet, dat ze looplustig is en soms wat heet kan zijn onder het zadel.

Voeding 3-jarige
Jonge paarden kun je in eerste instantie met onderhoudsproducten voeren. Hier kan een paard voor het lichte beginwerk voldoende energie en voedingsstoffen uit halen.

Onderhoudsproducten
De onderhoudsproducten, die ik je voor je merrie kan aanbevelen zijn Pavo Condition (brok) of Pavo Nature’s Best (muesli). Beide producten zijn compleet voer. Pavo Condition en Pavo Nature’s Best zijn ideaal voor jonge paarden, die van zichzelf wat energiek, heet of nerveus zijn onder het zadel, aangezien dit voer laag in energie en havervrij is. In beide producten zijn de grondstoffen geëxpandeerd wat zorgt voor een optimale vertering.

Hoeveelheid voer
Voor een 3-jarige merrie van 1.67 meter, die licht werk verricht en mooi op gewicht is, adviseer ik je 1,5 – 2.5 kg krachtvoer per dag te geven. Het beste kun je deze krachtvoergift over meerdere kleine porties per dag verdelen. Naast het krachtvoer raad ik je aan om je merrie onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit te voeren. Dit zorgt voor een optimale spijsvertering en voorkomt verveling op stal.

Energieke jonge paarden
Als je op een gegeven moment de arbeid wat op gaat voeren en je merkt dat je paard niet genoeg energie binnen krijgt voor de hoeveelheid werk die ze moet verrichten, dan kun je geleidelijk overgaan op een energierijker product. Het product dat na de onderhoudsproducten een trede hoger is in energie, is de brok Pavo AllSports of de muesli Pavo SportsFit. Naast meer energie bevatten deze voersoorten ook meer voedingsstoffen om de spieren soepel te houden.

Supplementen
Als je paard het werk lichamelijk goed oppakt en de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer krijgt, dan is het niet nodig om een supplement bij te voeren. Supplementen bijvoeren is iets extra’s. Ga niet bij voorbaat al beginnen met het bijvoeren van supplementen, maar tast altijd eerst goed af of het nodig is een supplement bij te voeren en wat je paard dan eventueel zou kunnen gebruiken. Heeft je paard wat last van stramme spieren, dan zou je het supplement Pavo Eplus kunnen bijvoeren. A
ls je je paard wat wilt ondersteunen in de spieropbouw en de spiermassa, dan kun je het supplementPavo MuscleBuild bijvoeren. Deze supplementen hebben echter alleen effect als er ook met het paard wordt getraind.

Succes,
GroomingConsultant
Emma Hintzpeter