Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding twenter die uit opfok komt

Ik heb een 2,5-jarige Oldenburger hengst, die 2 jaar in de opfok is geweest. Hij staat nu nog de hele dag op het land en 's nachts in een grote loopstal met meerdere twenters.
Hij komt volgende week naar huis waar hij grotendeels op stal zal komen te staan. Overdag komt hij een paar uur in de paddock met mijn 4-jarige ruin. Wat kan ik mijn hengst het beste voeren? Hebben jullie nog verdere tips voor mijn hengst?

Antwoord

Een paard van 2,5 jaar dat voor het eerst bij je thuis op stal komt, ondergaat een behoorlijke verandering.

Huisvesting
Je paard is momenteel op een hele natuurlijke manier gehuisvest. Hij is gewend om veel vrije uitloop te hebben, zowel buiten als op stal. Het is belangrijk dat je paard bij jouw thuis ook op een natuurlijk manier gehouden kan worden, zodat hij zich snel op zijn gemak gaat voelen op zijn nieuwe stal en de overgang niet te groot is.
Het is goed dat hij samen met je andere paard op de paddock komt, zodat hij sociaal contact kan hebben.

Om de overgang van groepshuisvesting naar individuele huisvesting zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je paard op stal andere paarden kan zien en neuscontant kan hebben met andere paarden.

Houd je paard zoveel mogelijk overdag buiten, waar hij vrij kan lopen en probeer hem zo min mogelijk op stal te laten staan.

Voeradvies
Voor jonge paarden is het het beste als ze onbeperkt ruwvoer ter beschikking hebben, zowel op stal als in de paddock. Dit bevordert een gezonde spijsvertering en gaat verveling tegen.

Het krachtvoer dat wij adviseren voor paarden vanaf 2.5 - 3 jaar is Pavo Condition eXtra (brok) en/of Pavo Nature's Best (muesli). Beide zijn complete producten en kunnen als enig voer gevoerd worden. Ze kunnen echter ook goed gecombineerd gevoerd worden.
De producten bevatten een energiegehalte dat geschikt is voor paarden die niet werken, recreatief gereden worden of in de lichte sport gereden worden. Zowel de Pavo Condition Extra als de Nature's Best bevatten geen hele haver en hebben lage suiker- en zetmeelgehaltes, weinig energie dus.

Vanaf een totale krachtvoergift van 1 - 1.5 kg krijgt je paard alle dagelijks benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen. Houd deze hoeveelheid in de eerste instantie aan en voer pas meer als dit nodig is, bijvoorbeeld als je gaat inrijden. Het kan dan zijn dat je paard afvalt. In dat geval heeft hij wat extra energie nodig en kun je de hoeveelheid Pavo Condition Extra en/of Pavo Nature's Best naar behoefte verhogen, of overstappen op een energierijker krachtvoer, zoals Pavo All Sports.

Succes!
GroomingConsultant
Emma Hintzpeter