Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Wist je dat een paard geen galblaas heeft?

 

Paarden in het wild eten de hele dag. Ze bewegen om voedsel te zoeken en eten om weer te kunnen bewegen. Het verteringsstelsel van een paard is daarom gebouwd om de hele dag door te verteren. Omdat het paard gebouwd is om de hele dag te verteren, heeft hij geen galblaas, waardoor de verteringssappen doorlopend in de dunne darm terecht komen. Als je paard goed gevoerd wordt is dit geen probleem, maar houdt rekening met zijn afkomst!

Voer kleine porties

In de natuur bepaalt een paard zelf wanneer hij eet. In je eigen voerschema is het belangrijk rekening te houden met de oorsprong van je paard. 

  • De spijsvertering kun je op gang houden door vaak kleine porties te geven. Probeer een vast voerschema aan te houden.
  • Laat je paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan en verdeel het krachtvoer over minimaal 2 maar liever 4 porties per dag.
  • Weet je of je paard een maagzweer heeft? Zorg dan dat hij of zij niet langer dan 1 uur zonder ruwvoer staat. 
  • Heeft je paard 's nachts geen beschikking over vezelrijke voeding zoals hooi, kuilgras of stro? Dan is het goed om in de ochtend het spijsverteringsstelsel te activeren met ruwvoer en pas enige tijd later krachtvoer te geven.

Een paard heeft een erg kleine maag, zo'n 8 tot 15 liter.  Dat is de tweede goede reden waarom vaker kleine porties voeren beter is. Daarom is het goed om krachtvoer te verdelen over minimaal 2 maar liever 4 porties per dag. Geef nooit meer dan 1 tot 2 kg krachtvoer per voerbeurt. Hoe rustiger je paard eet, hoe beter. Je vertraagd het opnamesnelheid door bijv. gehakseld ruwvoer door het krachtvoer te mengen.