Nieuw Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

 • 100% natuurlijke ingrediënten -  Timothee en luzerne
 • Zeer laag suiker -  Melasse- en graanvrij

Krijgt jouw paard voldoende vitaminen en mineralen?

Een gezond rantsoen voor paarden en pony's bestaat uit ruwvoer, wat je naar behoefte aanvult met krachtvoer. Alleen is de hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen die een paard hiermee binnenkrijgt vaak niet voldoende. Krijgt jouw paard voldoende vitaminen en mineralen? Doe de test en ontdek of jouw paard een balancer nodig heeft! 

Doe de test!  

Heeft jouw paard een balancer nodig?

Doe de test!

Krijgt jouw paard/ pony uitsluitend weidegang, hooi of voordroog kuil?
 

Geef je jouw paard minder dan 1,5 kg en/of pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag?
 

Heeft jouw paard/ pony vage gezondheidsklachten, zoals brokkelhoeven, een doffe vacht of stijve spieren?
 

Pavo Vital is de oplossing!

Daarom introduceert Pavo nu een nieuwe generatie balancer. De nieuwe Pavo Vital is een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft, gemaakt van 100% natuurlijk grondstoffen en zónder overbodige toevoegingen. En door de speciale Intellibond® sporenelementen komen de – van nature – vieze smaken van koper en zink pas vrij in de maag in plaats van in de mond. Wat overblijft is een smakelijk brokje!

Pavo Vital bevat de vereiste dagdosis selenium en de extra biotine biedt optimale ondersteuning voor de hoef- en huidgezondheid. Daarnaast is de hoeveelheid vitamine A bewust laag en is er geen ijzer toegevoegd, omdat dit al voldoende aanwezig is in ruwvoer. Bekijk hier de volledige samenstelling van Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

Pavo Vital is een uitgekiende balancer voor paarden en pony’s die naast hun ruwvoer geen of weinig krachtvoer krijgen. Met een smakelijke, gezonde, natuurlijke basis van timothee en luzerne. Met 100 gram Pavo Vital per dag (pony 50 gram) geef je alles wat je paard nodig heeft!

 

> Bereken hier hoeveel Pavo Vital jouw paard exact nodig heeft

 • Melasse- en graanvrij
 • Zeer laag suiker- en zetmeelgehalte
 • 100% natuurlijke ingrediënten timothee en luzerne
 • Goed opneembare Intellibond® sporenelementen
 • Bevat geen synthetische of onnodige ballaststoffen

 

> Koop online

Of ga naar de dichtsbijzijnde dealer

Hoeveel Pavo Vital heeft jouw paard nodig?

Om te kunnen berekenen hoeveel Pavo Vital jouw dier nodig heeft vragen we enkele gegevens. Het gewicht van je paard, de hoeveelheid hooi en/of voordroog en de hoeveelheid krachtvoer dat je momenteel per dag geeft. Het koper -en seleniumgehalte van je krachtvoer vind je normaal terug op het label.

Gewicht van je paard: kg

Gelieve het gewicht van je paard in te vullen.

Aantal kg hooi per dag: kg

Gelieve hooi of voordroog in te vullen.

Aantal kg voordroog per dag: kg

Gelieve hooi of voordroog in te vullen.

Aantal kg krachtvoer per dag: kg

Koper (Cu) in krachtvoer: mg

Gelieve het gehalte koper in te vullen. Je vindt dit terug op het verpakkingslabel.

Selenium (Se) in krachtvoer: mg

Gelieve het gehalte selenium in te vullen. Je vindt dit terug op het verpakkingslabel.

Resultaat

Jouw paard heeft minimaal gram Pavo Vital per dag nodig om te voorzien in de dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte.

> Koop online

Veel gestelde vragen

Waar is Pavo Vital verkrijgbaar?

Pavo Vital is o.a. verkrijgbaar in Nederland en België. Alle Pavo-dealers kunnen Pavo Vital bestellen, dus vraag ernaar bij je dealer als het niet op voorraad is of bestel in onze webshop.
> Zoek de dichtstbijzijnde Pavo-dealer
> Naar de webshop

Wat kost Pavo Vital?

De adviesverkoopprijs van Pavo Vital 8 kg emmer is € 22,95. Dat is € 2,87 per kilo. Voor een paard van 600 kg geef je met 100 gram Pavo Vital per dag alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Dat kost dus slechts 29 cent per dag. Een pony van 300 kg heeft aan 50 gram per dag voldoende. Als je één paard hebt, kun je 80 dagen (2,6 maanden) doen met een 8 kg emmer Pavo Vital. Voor een pony van 300 kg kun je ruim 5 maanden vooruit met één emmer.

Komt Pavo Vital ook in grote zakken?

De nieuwe Pavo Vital is nu alleen verkrijgbaar in een handige hersluitbare emmer van 8 kg. Vanaf midden november 2017 zal onze nieuwe Vital ook in 20 kg zak worden aangeboden. In januari 2018 komt Pavo met een (goedkopere) 8 kg navulverpakking.

Wat is een balancer?

Een balancer is een volledig mengsel van vitaminen, mineralen en sporenelementen en brengt letterlijk ‘balans’ aan in je rantsoen. Een balancer bevat geen extra energie of eiwit en is niets meer dan een noodzakelijke aanvulling voor paarden en pony’s die beperkt krachtvoer krijgen.
Het voordeel van Pavo Vital is dat je met 100 gram per dag (pony 50 gram) een volledige dagdosis aan vitaminen, mineralen en sporenelementen aanbiedt in de juiste verhoudingen.

Wanneer moet ik een balancer geven?
 • Als je paard/pony 24/7 in de wei staat of alleen ruwvoer krijgt
  Alleen ruwvoer, hoe goed ook van kwaliteit, bevat onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen om de totale behoefte van een paard of pony af te dekken. Als je Pavo Vital gebruikt, weet je zeker dat het paard een volledige dagdosis aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt in de juiste verhoudingen.

 

 • Als je je paard geen of minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag geeft
  Als je aan je paard 1,5 à 2 kilo krachtvoer per dag geeft, dek je de vitaminen- en mineralenbehoefte van je paard normaliter voldoende af. Geef je minder, is een aanvulling van vitaminen en mineralen nodig. Let op: bij een pony ligt de grens rond de 0,7 – 1 kg krachtvoer per dag.
Hoe zie ik of mijn paard te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt?

Een balancer vult het gebrek aan vitaminen en mineralen van je paard aan. Het lastige is alleen dat het niet altijd aan de buitenkant te zien is of een paard een tekort heeft. Zelfs in een bloedonderzoek is een tekort moeilijk aan te tonen, omdat het maar een momentopname is en een bloedonderzoek voor vele nutriënten geen totaalbeeld geeft over de lichaamsreserves die zich vaak in organen bevinden (lever, haren, bot). Als er sprake is van een vitaminen- en mineralen tekort gaat het lichaam als eerste ‘besparen’ op de onderdelen die niet perse noodzakelijk zijn om te overleven, zoals de kwaliteit van de vacht en hoeven. Enkele aanwijzingen van een tekort kunnen zijn wanneer je paard of pony last heeft van brokkelhoeven, zijn vacht dof is, moeite heeft met verharen of stijve spieren heeft.

Wat zijn sporenelementen?

Naast vitaminen en mineralen zijn sporenelementen ook heel belangrijk voor je paard. Sporenelementen zijn stoffen waarvan het lichaam maar heel weinig nodig heeft, maar die wel noodzakelijk zijn voor het functioneren en presteren. De belangrijkste sporenelementen voor paarden zijn ijzer (niet te veel!), koper, zink, kobalt, mangaan, selenium en jodium. Het grootste probleem met sporenelementen is dat paarden ze van nature niet lekker vinden.

Waar moet ik op letten bij een balancer?

Belangrijke waardes om in de gaten te houden bij balancers zijn in ieder geval ijzer en vitamine A. Uit ruwvoeronderzoek blijkt namelijk dat deze waardes al ruimschoots aanwezig zijn in het ruwvoer en dus niet sterk bijgevoerd hoeven te worden. Teveel ijzer bemoeilijkt de opname van andere belangrijke sporenelementen, zoals koper en zink. Een teveel aan vitamine A kan zelfs tot het niveau van toxiciteit oplopen. Meer is dus niet altijd beter!

Wel belangrijk is de aanwezigheid van biotine wat de hoefkwaliteit bevordert en de toevoeging van vitamine E en selenium voor de ondersteuning van het immuunsysteem van je paard.  

Daarnaast is de smakelijkheid van vitaminen, mineralen en sporenelementen vaak een probleem. Als je paard of pony niet meer in de ‘mengtruc’ met muesli of slobber trapt, is het raadzaam om op zoek te gaan naar een balancer met het sporenelement Intellibond®. Dit is een nieuwe generatie sporenelementenmix die ervoor zorgt dat de stoffen pas vrijkomen in de maag in plaats van in de mond. Je paard proeft er zo dus niets van!

Wat maakt Pavo Vital bijzonder?
 • Nieuwste generatie sporenelementen Intellibond®
  Het unieke aan Pavo Vital is de toevoeging van de nieuwste generatie sporenelementen Intellibond®. Deze speciale mix zorgt er namelijk voor dat de van nature vieze smaak van koper en zink pas in de maag vrijkomt in plaats van in de mond. Hierdoor proeft je paard er dus niets van en worden de altijd lastige sporenelementen zeer goed opgenomen. Samen met detoevoeging van natuurlijke grondstoffen timothee en luzerne resulteert dat in een zeer smakelijk brokje!
   
 • Samengesteld volgens laatste onderzoeksgegevens
  Daarnaast zijn alle vitaminen en mineralen in Pavo Vital wetenschappelijk op elkaar afgestemd. Je hoeft dus geen verschillende potjes meer te combineren en voorkomt het risico op overdosering. Een dagelijkse aanvulling met Pavo Vital volgens de richtlijnen is voldoende om de lichaamsprocessen in jouw paard/pony optimaal te ondersteunen.
Wat is het verschil tussen Pavo Vital van Pavo VitalComplete?

Pavo Vital is de vernieuwde versie van Pavo VitalComplete. Omdat wij al meer dan 10 jaar het ruwvoer in Nederland monitoren, hebben we de samenstelling van de nieuwe Pavo Vital volledig aangepast aan de laatste onderzoeksgegevens. Wat betekent dat?

 • Pavo Vital is vrij van granen en melasse
 • Pavo Vital heeft een extreem laag suiker- en zetmeelgehalte
 • Pavo Vital bevat 100% natuurlijke grondstoffen timothee en luzerne
 • Pavo Vital bevat de goed opneembare Intellibond® sporenelementen. Bijzonder aan de Intellibond®-versie is dat de (van nature) vieze smaak van koper en zink pas vrijkomt in de maag in plaats van in de mond. Hierdoor wordt de smaak dus niet beïnvloed en worden ze zeer goed opgenomen door het paard.
 • Pavo Vital bevat extra biotine ter ondersteuning van de hoefkwaliteit
 • Pavo Vital bevat meer selenium ter ondersteuning van de de spiergezondheid
 • Pavo Vital bevat een mix van synthetische en natuurlijk vitamine E-equivalenten. Het voordeel hiervan is dat de totale gehalte die in de bloedbaan wordt opgenomen groter is dan wanneer alleen synthetische vitamine E zou worden gebruikt (cumulatief effect). Het natuurlijke afweersysteem van je paard krijgt zo dus meer hulpstoffen ter beschikking.
 • Pavo Vital bevat minder vitamine A, omdat dit in ruwvoer meer dan voldoende aanwezig is en een overschot juist nadelig kan zijn voor de gezondheid.
 • Pavo Vital bevat minder ijzer, omdat in het meeste ruwvoer al teveel ijzer zit, waardoor andere elementen zoals zink en mangaan moeilijker worden opgenomen.

> Lees hier een uitgebreide uitleg van de belangrijkste verschillen

Waarom is er weinig vitamine A en geen ijzer toegevoegd?

Pavo Vital is samengesteld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en bavat daarom weinig vitamine A en geen ijzer. Uit ruwvoeronderzoek blijkt namelijk dat deze waardes al ruimschoots aanwezig zijn in het ruwvoer en dus niet sterk bijgevoerd hoeven te worden. Een teveel aan ijzer bemoeilijkt de opname van andere belangrijke sporenelementen, zoals koper en zink, en een teveel aan vitamine A kan zelfs tot het niveau van toxiciteit oplopen. Meer is dus niet altijd beter!

Wat is er zo bijzonder aan de Intellibond® sporenelementen?

Het probleem met sporenelementen (koper, zink) is dat deze voedingsstoffen van nature een heel vieze smaak hebben, waardoor paarden en pony's ze vaak niet goed opnemen. De speciale Intellibond® sporenelementen zorgen ervoor dat de smaak van de sporenelementen pas vrij komt in het zuur van de maag in plaats van in de mond. Hierdoor wordt de smaak dus niet beïnvloed en worden de sporenelementen zeer goed opgenomen. 

Voor welke paarden is Pavo Vital geschikt?
 • Paarden die geen of minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag krijgen
  Gebrek aan vitaminen en mineralen ligt op de loer als een paard minder dan 1,5 kg krachtvoer per dag krijgt. Let op: bij een pony ligt de grens rond de 0,7 – 1 kg krachtvoer per dag.
   
 • Paarden met een suikerarm rantsoen
  Omdat Pavo Vital zeer weinig suiker en zetmeel bevat, is het geschikt voor paarden die een suikerarm rantsoen nodig hebben.
   
 • Paarden die moeten afvallen
  Als te dikke paarden moeten afvallen, wordt er meestal aangeraden om geen krachtvoeder meer te geven. Aanvulling met een balancer is dan juist heel geschikt. 
Is Pavo Vital geschikt voor paarden met een suikerarm rantsoen?

Pavo Vital bevat zeer weinig suiker en zetmeel en is daarmee uitermate geschikt voor paarden die een suikerarm rantsoen nodig hebben.

Kan ik Pavo Vital voeren als mijn paard moet afvallen?

Ja, juist! Pavo Vital bevat namelijk geen extra energie of eiwit en is niets meer dan een noodzakelijke aanvulling van vitaminen, mineralen en sporenelementen. Je paard of pony wordt er dus ook niet heet of dik van. Doordat dikke paarden vaak minder krachtvoer krijgen, is een balancer juist voor deze groep een heel geschikt product om bij te geven.

Wat is de samenstelling van Pavo Vital?

Pavo Vital bestaat voor 60% uit timothee, 30% uit luzerne en voor 10% uit pre-mix. Met “pre-mix” bedoelen we het mengsel van alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die in Pavo Vital zitten. Een pre-mix heeft altijd een zogenaamde “drager” nodig, een product waarmee de vitaminen en mineralen worden gemengd om er een product van te maken dat ook verwerkt kan worden in onze fabriek. Als drager van de pre-mix hebben wij bewust gekozen voor zeer fijn gemalen en gedroogd vruchtvlees van de citroen in plaats van het veel gebruikte tarwegries. Wij wilden namelijk een graanvrij product maken en als je tarwegries als drager gebruikt, kan dat niet. Vandaar dat je op de verpakkingen van Pavo Vital de grondstoffen timothee, luzerne en citruspulp ziet staan.

> Bekijk hier de volledige samenstelling van Pavo Vital